De tester unges stoffer: Men er det en god idé?

To unge bevæger sig ifølge politiet i en gråzone, når de på egen hånd tester narkotika og giver råd til indtagelse. Sundhedsstyrelsen mener, stoftest er en dårlig idé.

Udgivet Opdateret

I en lejlighed i Kolding tester 20-årige Jakob og Anton stoffer som kokain og MDMA ved spisebordet. De gør det under initiativet SikkerFest Kolding, der er et gratis tilbud om stoftest.

Alle kan få deres stoffer testet hos Jakob og Anton, men det er især unge mennesker, der henvender sig til de to unge koldingensere. Det skriver TV Syd.

– De kan godt lide, vi er i øjenhøjde med dem. At de ikke bare møder en løftet pegefinger, siger Jakob.

Politiet mener, at Jakob og Antons arbejde foregår i en gråzone, men selve lovgivningen er egentligt klokkeklar: Det er ulovligt at være i besiddelse af euforiserende stoffer.

Jakob og Anton mener dog ikke, at de gør noget ulovligt, da de aldrig er i berøring med stofferne. Det er altid brugerne selv, der holder stofferne, når Jakob og Anton udfører stoftesten.

– Vi er aldrig i besiddelse af de ulovlige stoffer, så det, vi gør, er ikke ulovligt, lyder det fra Jakob og Anton.

Sundhedsstyrelsen er imod

Selvom stoftesten kan være en hjælp til de unge, der eksperimenterer med stoffer, mener Jakob og Anton ikke, at testen er det vigtigste i deres tilbud.

Drengene tilbyder også en snak om stofferne, når stoftesten er overstået. Her hjælper de brugerne med at svare på spørgsmål som: Hvorfor vil du tage stofferne? Hvordan undgår du at få for meget? Hvordan er virkningen af stofferne?

En skadesreducerende samtale hedder det. Fordi samtalen skal være med til at forhindre, at brugeren kommer til skade ved at tage stoffet.

– Hver gang en dør på grund af stoffer, tænker vi, at det er tragisk. Men vi gør noget ved det, siger Anton.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for Jakob og Antons initiativ. Sundhedsstyrelsen er imod stoftest.

– Der findes ikke overbevisende international forskning, når vi snakker om stoftest i nattelivet, der entydigt kan sige, at stoftest kan forebygge dødsfald eller forgiftninger, siger Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Anton og Jakob ønsker ikke at få deres efternavne frem af hensyn til søgninger på Google. TV SYD kender deres fulde navne.

Powered by Labrador CMS