Ulrich Thomsen: - Det er sørgeligt

Skuespiller Ulrich Thomsen irriterer sig over strømningerne, der i disse år præger den offentlige debat. Grundtvig ville kalde til orden, mener han.

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Ulrich Thomsen fyldte 60 sidste år og reflekterer over alderens indflydelse på liv og karriere.

Han oplever en ændring i de roller, han tilbydes, som ældre skuespiller, herunder rollen som N.F.S. Grundtvig.

Thomsen udtrykker en vis frustration over aldersrelaterede stereotyper og den måde, hans generation opfattes på.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Tiden ligger Ulrich Thomsen på sinde. Tidens tendenser, tidens urimeligheder, tiden, det tager for italienske håndværkere at renovere hans nye ældgamle hus ved Amalfikysten.

- Jeg må ned og holde dem lidt i ørerne en gang imellem, siger skuespilleren og taler lidt om UNESCO-arv og den rette placering af stikkontakter.

Vil ikke spekulere

Hans egen alder - han fyldte 60 sidste år - prøver han ikke at spekulere alt for meget over, men noget ved den går ham alligevel en smule på.

- Det er sådan en lidt mærkelig aldersting, at du på en måde har den samme alder, fra du er 20, til du er 50. Så bliver du 60, og så sker der noget. Ens omgangskreds bliver ældre og begynder at dø. Folk, man har haft et professionelt liv med og et liv med i det hele taget. Det er sørgeligt, men sådan er det jo, siger han og fortsætter:

- Jeg er meget god til ikke at gå op i ting, jeg ikke kan ændre - som at man bliver ældre. Men samtidig er der rigtig mange ting, der irriterer mig ved tiden nu. Man har sådan et ord som "boomer" for eksempel. Det er min generation. Og det eneste, jeg er skyldig i, er, at jeg er blevet ældre, siger Ulrich Thomsen og slår ud med armene.

60-årige Ulrich Thomsen kan fra 19. maj opleves i en ny dramadokumentar på DR om præsten, salmedigteren og politikeren N. F. S. Grundtvig.

Spiller Grundtvig

Tallet på dåbsattesten ændrer også på hvilke roller, Ulrich Thomsen bliver tilbudt at spille. For eksempel besjæler han netop nu selveste N.F.S. Grundtvig i en ny DR-dramadokumentar om den danske præst, salmedigter og politiker, som betragtes som en af 1800-tallets største stemmer.

Ulrich Thomsen beskriver Grundtvig som "en manisk, fandenivoldsk enspænder".

Gik imod det hele

- Det er jo spændende, at han gik imod det hele. Han gik imod alle politikerne. Han gik imod tidsånden og ville skille kirken fra staten, og kvinder skulle tjene deres egne penge. Alle sådan nogle ting, hvor vi i dag siger: "Hvor dumme har de lige været?" Men det var bare en anden tid dengang.

Selv om Grundtvig på nogle punkter var forud for sin tid, ville han dog ikke bryde sig om de strømninger, der præger de år, vi lever i lige nu, mener skuespilleren.

Råbe til orden

- Jeg tror ikke, at han ville kunne lide tiden i dag. Jeg tror, at han ville råbe til orden og sige, at vi skulle til at få styr på det. Han var meget konkret i de forandringer, han foreslog. I dag er det mere sådan, at vi vælter noget, og så ser vi, hvad der sker, siger Ulrich Thomsen.

Han henviser til de identitetspolitiske debatter og bevægelser som MeToo, der de senere år har præget dele af den offentlige samtale.

Vil bryde ned

- I hele den der identitetspolitiske agenda kan man mest få øje på en masse, man vil bryde ned, og det er også fair nok. Men jeg synes, det er vigtigt, at man også giver nogle bud på, hvad der skal sættes i stedet for det, der brydes ned. Det savner jeg lidt.

Især tematikker om magt, sex, feminisme og maskulinitet optager Ulrich Thomsen, og de fylder derfor også i den nye film, han arbejder på som instruktør.

Powered by Labrador CMS