Denne vare er fyldt med sprøjtemidler

Vin er blandt de 25 varer, der i gennemsnit bidrager mest til indtaget af pesticider.

Udgivet Opdateret

Når du drikker et glas kølig hvidvin eller kraftig rødvin, tænker du næppe over, hvilken behandling druerne har været igennem.

Men under produktionen kan druerne – som ved andre former for landbrug – blive sprøjtet. Og pesticiderne kan også ende i dit glas.

– I Fødevarestyrelsens kontrol finder vi jævnligt restindhold af pesticider i vin, men ikke over grænseværdien for tilladt indhold. Risikoen vurderes ud fra den nuværende viden at være ubetydelig, siger Gudrun Hilbert fra Fødevarestyrelsen.

– Vin er dog blandt de 25 fødevarer, der gennemsnitligt bidrager mest til en danskers pesticidindtag. Så hvis man gerne vil begrænse sit indtag af pesticidrester, kan man vælge at drikke økologisk vin, tilføjer hun.

Det valg har mange allerede truffet. Ifølge Coop Analyse er der sket en markant stigning i salget af økologisk vin de seneste fem år, og i dag udgør de økologiske vine lige over ti procent af salget.

Anbefaler økologisk rødvin

Rødvin er blandt de ti fødevarer, som Danmarks Naturfredningsforening råder til at vælge økologisk.

Ud over rødvin gælder det æbler, hvedemel, tomater, pærer, vindruer, salat, kartofler, agurker og jordbær. De ti fødevarer – især de udenlandske – er kilde til 75 procent af den sprøjtegift, du udsættes for gennem maden.

I rødvinens tilfælde skyldes det, at druer er en af de fødevarer, der bliver sprøjtet meget, fortæller Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i Fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk.

– Men der er ret stor forskel på indholdet af sprøjtemidler i vine fra forskellige lande, siger hun med henvisning til tal fra Fødevarestyrelsen, der viser, at der oftest findes rester af sprøjtemidler i rødvin fra Italien og USA.

Hvis du vil have vin med et lavt indhold af sulfitter, råder Fødevarestyrelsen også til at købe økologisk vin. Sulfitter er svovlforbindelser, og skal mærkes på flasken, fordi det er et allergen.

Vil du begrænse dit indtag af sulfitter kan du ifølge Fødevarestyrelsen som tommelfingerregel også gå efter vin med skruelåg samt vin, der er tappet på flaske af producenten.

Her er de 14 allergener

  1. Glute​nholdige kornprodukter, dvs. hvede (som fx spelt og khorasanhvede), rug, byg, havre eller hybridiserede stammer heraf, og produkter på basis heraf, undtagen:
  2. ​​​glucosesirup på basis af hvede, herunder dextrose
  3. maltod​extriner på basis af hvede
  4. glucosesirup på basis af byg
  5. kornprodu​kter, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol
  6. ​Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr
  7. Æg og produkter på basis af æg
  8. Fisk og produkter på basis af fisk, undtagen:​
  9. ​​​​fiskegelatine anvendt som bærestof for vitam​in- eller carotenoidpræparater
  10. fiskegelatine eller ægte husblas, der anvendes som klaringsmiddel i øl og vin
  11. Jordnødder og produkter på basis heraf
  12. Soja og produkter på basis af soja, undtagen:
  13. ​fuldstæ​ndig raffineret sojaolie og -fedt
  14. naturlige blandede tocopheroler (E 306), naturligt D-alpha-tocopherol, naturligt D-alpha-tocopherylacetat, naturligt D-alpha-tocopherylsuccinat hidrørende fra soja
  15. plantesteroler og plantesterolestere fremstillet af vegetabilske olier hidrørende fra soj​a
  16. plantestanolestere fremstillet af vegetabilske steroler hidrørende fra soja ​
  17. Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose), undtagen:
  18. ​​valle, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol
  19. la​ctitol
  20. ​​Nødder, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnødder (Corylus avellana), valnødder (Juglans regia), cashewnødder (Anacardium occidentale), pekannødder (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), paranødder (Bertholletia excelsa), pistacienødder (Pistacia vera), queenslandnødder (Macadamia ternifolia) og produkter på basis heraf, undtagen nødder, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige drikkedestillater, herunder landbrugsethanol
  21. ​Selleri og produkter på basis af selleri
  22. ​Sennep og produkter på basis af sennep
  23. ​Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø
  24. Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter som samlet SO­2 skal beregnes for produkter, som de udbydes klar til brug, eller som de er rekonstitueret efter fabrikanternes instrukser
  25. Lupin og produkter på basis af lupin
  26. Bløddyr og produkter på basis af bløddyr

Kilde: Fødevarestyrelsen

Powered by Labrador CMS