Derfor lider alt for mange mænd af en skjult depression

Cirka 30.000 mænd i Danmark går rundt med en skjult depression, som aldrig bliver behandlet. Er du en af dem? Find ud af hvordan du spotter tegnene her.

7. april er det WHO’s Verdens Sundhedsdag 2017, hvor temaet i år er depression. Symptomerne på depression er dog langt sværere at spotte hos mænd end kvinder. Derfor går alt for mange mænd rundt med en skjult depression. Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Mænd og depression er ikke noget, vi i offentligheden taler særlig meget om. I mange år har man faktisk troet, at dobbelt så mange kvinder som mænd lider af en depression. Og sådan ser tallene også ud, hvis man ser på, hvem der er indlagt med depression.

Men flere undersøgelser de seneste år peger imidlertid på, at forskellen blandt kvinder og mænd, der lider af depression, slet ikke er så stor, fortæller Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Chefpsykologen fortæller, at cirka 60.000 mænd går med en ubehandlet depression, hvor kun halvdelen bliver behandlet. Det fører bl.a. til, at mænd begår selvmord tre til fem gange så hyppigt som kvinder.

– Mænd diagnosticeres og behandles kun halvt så ofte for depression som kvinder. Til gengæld bliver de diagnosticeret dobbelt så hyppigt for misbrug, specielt alkoholmisbrug, siger han og forklarer, at mænd lettere får en diagnose ud fra deres handlinger og adfærd, frem for hvordan de har det.

Afgivelser gør det hele svært

Det hænger ifølge chefpsykologen sammen med, at mænds symptomer på depression afviger fra normalen.

– Mænds psykiske problemer opdages ofte ikke, fordi nogle af deres symptomer er atypiske, og bliver derfor heller ikke opfattet som psykiske problemer.

– De har en tendens til at være udadreagerende, trække sig tilbage fra de nærmeste og blive lammet af for overvældende følelser, fortæller han.

Mænd søger ikke hjælp

Mænd har ifølge Svend Aage Madsen sværere ved at søge den nødvendige hjælp. Og når det gælder psykiske problemer er den praktiserende læge ofte vejen til at få hjælp – både hos psykologer og i psykiatrien.

– Det er i forvejen svært for mænd at søge læge, når det gælder fysiske problemer. Og endnu sværere for dem, når det drejer sig om psykiske problemer, siger han.

En af årsagerne er, at man som mand ikke er bevidst om sammenhængen mænd og depression.

– Mænd registrerer situationen, men har svært ved at formulere, hvad problemet kan være, fortæller chefpsykologen og peger samtidig på, at det også kan hænge sammen med, at problemer ikke er noget, man taler med andre om.

Og det er mandeforsker Kenneth Reinicke enig i. Han forklarer, at mænd sjældent taler om sårbare, personlige aspekter af deres liv, fordi det ikke forbindes med de maskuline idealer.

– Det forventes i højere grad, at mænd klarer sig selv. Derfor er de også mere tilbøjelige til at selvmedicinere frem for at bede om hjælp, siger han. Her bliver løsningen ofte hash, druk eller det, der er værre, siger Kenneth Reinicke.

Mænd og depression kan føre til selvmord

Blandt de værste valg er valget om at begå selvmord. Og det er et tabu på linje med det at være deprimeret. Et tabu, organsiationen Livslinien gerne så, at vi talte mere åbent om, ligesom at man hos Livslinien håber, at flere mennesker ville være klar til at tale om deres selvmordstanker.

– Vi har ansvar for at sige det højt selv. Hvis vi har brug for hjælp. Men vi har også ansvar for at kigge på hinanden. Og det kan virke at blive spurgt direkte. Det er ofte, at det skal formuleres så tydeligt, at folk giver op op og giver slip på sig selv og siger det højt, sagde Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien, da Newsbreak.dk talte med ham om emnet.

Spot de hyppige symptomer for depression hos mænd

Det kan være svært at vide, om en mand har depression. Men du kan holde øje med følgende symptomer:

* Tilbagetrækning fra relationer.

* Arbejdsnarkomani.

* Benægtelse af smerte såsom sorg og savn.

* Rigide krav om autonomi. Vil gerne være i fred.

* Ser relationer som en del af problemet i stedet for en ressource.

* Afviser hjælp.

* Vredesudbrud.

* Rådvildhed og uro.

* Manglende koncentrationsevne.

* Lavere stresstærskel.

* Følelse af uoverkommelighed og træthed.

* Manglende glæde og interesse.

* Nedsat selvværdsfølelse og følelse af skyld.

* Misbrug af alkohol/stoffer og voldelige computerspil.

* Sortsyn.

* Selvmordstanker.

Kilde: Forum for Mænds Sundhed/Ritzau.

7. april sættes der fokus på depression i forbindelse med WHO’s Verdens Sundhedsdag, og i København er temaet mænd og depression.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS