-Det skal være slut på Facebook

Lovindgreb skal håndhæves - også på de sociale medier, mener formand for Forbrugerrådet Tænk

Udgivet Opdateret

Det er godt nyt for forbrugerne, at de dyreste forbrugslån - også kaldet kviklån - nu er forsvundet fra lånemarkedet.

Men der er stadig kampe, der skal kæmpes for at sikre forbrugerne mod ublu renter, lyder det fra formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip.

- Vi ser ikke så voldsomt dyre lån med de her vanvittigt høje renter og den her massive markedsføring i det offentlige rum, som vi så tidligere, siger hun.

En evaluering fra Erhvervsministeriet viser, at et politisk indgreb mod kviklån i 2020 har fjernet de dyreste lån.

Der blev med lovindgrebet sat en øvre grænse for et låns årlige omkostninger i procent (ÅOP).

Dyre lån er fortid

Grænsen blev fastlagt til 35 procent.

Tidligere var der flere udbydere, som tilbød visse typer forbrugslån med en ÅOP på 700-800 procent.

De dyreste lån er nu fortid, og op mod halvdelen af udlånsvirksomhederne har lukket deres aktiviteter på det danske marked, fremgår det af evalueringen.

Men en del af långivningen er ifølge formanden for Forbrugerrådet Tænk flyttet over til grupper på Facebook.

- Vi er ikke i tvivl om, at det har været godt at få lovgivningen på plads. Nu skal vi bare have den håndhævet, også på Facebook, hvor vi desværre kan se, at nogle udnytter mulighed for at give dyre lån der, siger Anja Philip.

Det er eksempelvis personer, som er registreret i RKI og ikke kan optage lån gennem banker, som optager de private lån gennem disse grupper.

Det er muligt at optage urimeligt dyre lån via grupper på Facebook, og det bør det sættes en stopper for, lyder det fra formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip. (Genrefoto).
Det er muligt at optage urimeligt dyre lån via grupper på Facebook, og det bør det sættes en stopper for, lyder det fra formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip. (Genrefoto).

Anden tendens bekymrer

Endelig ser forbrugerformanden en anden tendens, der bekymrer:

- Så er vi også bekymret for en anden tendens, nemlig køb-nu-betal-senere lån, siger hun.

Det ses ifølge Anja Philip hos et stigende antal udbydere på nettet af alt lige fra slik, læbestift til takeaway-mad.

Reelt et kviklån

Betaler man ikke til tiden, pålægges der gebyrer, som ifølge forbrugerformanden reelt kan sammenlignes med de tårnhøje renter på kviklån.

- Der er tale om et lån, selv om man ikke kalder det lån, men gebyrer. Men det er det, det reelt handler om.

- Derfor skal det ind under samme lovgivning med et omkostningsloft, og hvor det bliver tydeligt i markedsføringen, at der er tale om et lån, siger hun.

Forskel på kvik- og forbrugslån

Forbrugslån

Forbrugslån er en bred betegnelse for lån til ting og oplevelser, du typisk ’bruger op’ indenfor en kortere periode. Det kan for eksempel være lån til en telefon, en computer eller en rejse. Forbrugslån har ofte relativt store omkostninger (renter og gebyrer), så du skal altid overveje behov og mulige alternativer.

Du kan både få et forbrugslån i banken og hos såkaldte finansieringsselskaber, som er specialiserede udlånsvirksomheder, hvor du typisk låner pengene over nettet eller telefonen. Hvis du skal låne penge til forbrug, skal du altid være grundig med at sammenligne priser, for forskellen i omkostninger kan være rigtig stor.

Kviklån

Kviklån er en form for forbrugslån, som der har været meget fokus på i de senere år. Du kan typisk kun låne nogle få tusinde kroner, lånet tilbydes udelukkende online, og du forventes at betale pengene hurtigt tilbage. Det kan virke som en nem og hurtig måde at få råd til det, du lige står og mangler. Men det er ofte en meget dyr løsning, især hvis du ikke betaler pengene tilbage på den korte tid, som du siger ja til, når du tager lånet. Inden du tager et kviklån skal du i særlig grad spørge dig selv, om du har behov for at låne pengene og om du er sikker på, at du kan betale pengene tilbage så hurtigt.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Powered by Labrador CMS