Disse fødevarer øger risikoen for møl

Mysli, mandler og økologiske varer er guf for møl. Så sørg for, at varerne er forsvarligt gemt væk fra skadedyrene.

Udgivet Opdateret

Hos skadedyrsbekæmperne er det en velkendt sag, at mysli er den rene lokkemad for møl.

Det skyldes først og fremmest, at fødevaremøllene er vilde med de typiske mysliingredienser som nødder, korn, frø, gryn, kerner og tørret frugt.

Artiklen fortsætter efter videoen

Fordobler risikoen

Og så bliver risikoen kun større, jo flere af ingredienserne der er blandet sammen.

– Hver gang du tager et af produkterne og blander med et andet, så fordobler du risikoen for, at der er noget, der er inficeret, forklarer Claus Schultz, som er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef hos Rentokil.

Møllene kommer typisk ind i boligen i dine egne indkøb. Det kan for eksempel være æg eller larver i en pose mandler. Derfor lyder rådet, at du tjekker alle de nyindkøbte poser efter.

– Kig poserne godt igennem, og hvis der er noget, der ligner edderkoppespind, så kan det være fra larver, siger Claus Schultz.

Læg det ikke samlet

Han råder til at opbevare de tørre varer i tætsluttende beholdere med låg og holde produkterne godt separerede fra hinanden.

Larverne kan nemlig – modsat de voksne møl – gnaske sig igennem en plastikpose.

– Har du fire poser græskarkerner eller solsikkefrø liggende oven på hinanden, så kan de gnave sig lige igennem, og så inficerer de dem alle sammen, fortæller han.

Økologiske mandler er synderen

Et andet sted, du skal have øjnene med dig, er, når det kommer til økologiske varer. Det oplever de hos SOS Skadedyr.

– Vi råder vores kunder til at være specielt opmærksomme på de økologiske varer og få dem pakket ordentligt ind, siger indehaver Jørgen Fischer.

– Den helt store synder blandt fødevarerne er mandler, tilføjer han.

Generelt skal du være opmærksom på at holde rent i køkkenskabene, for hvis der ligger lidt mel eller havregryn, er det foder til møllene.

Smid alt ud

Er du først ramt af møl, skal du smide det ud, der er inficeret. Alt andet pakkes i beholdere af eksempelvis glas med tætsluttende låg. Rengør skabe og skuffer, og støvsug revner.

Efter et par uger skal du igen have øjnene med dig.

– De har en livscyklus på cirka 14 dage, så det vil sige, at man efter to uger kan risikere, at nye æg er blevet til larver og så møl.

– Hunmøl kan lægge op til 300 æg i løbet af deres liv, fortæller Jørgen Fischer.

Powered by Labrador CMS