DN slår alarm: Rovdyr fyldt med rottegift

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Stort set alle danske rovfugle og rovpattedyr, der lever af gnavere, har muse- og rottegifte i kroppen.

En ny rapport fra Miljøministeriet viser således, at 99 procent af de danske rovdyr indeholder spor af gifte, som bliver spredt rundt i naturen gennem gnavere, der spiser giften.

Danmarks Naturfredningsforening kalder det et »alarmerende højt tal«:

»Det burde i dén grad få alarmklokkerne til at ringe i Miljøministeriet. 99 procent er meget højt, og der er behov for hurtigst muligt at få nedbragt det tal,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun mener, at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) må stoppe spredningen af giften:

»Ministeren må gribe ind og stoppe brugen af muse- og rottegifte, der kan spredes på den her måde,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er det særligt fundet af gift i mus, der er problematisk, fordi mus udgør en fødekilde for rigtig mange rovdyr. Det gælder blandt andet rovfugle som ugler, musvåger, glenter og tårnfalke, men også rovpattedyr som mårer, grævlinger og ræve.

»Det er en trussel mod mange af de rovdyr og rovfugle, som hører til i den danske natur. Mange arter er i forvejen pressede, fordi den danske natur er under pres og bliver mindre varieret, og derfor forsvinder arternes føde og naturlige levesteder. Et så markant fund af gift i naturen kan få store konsekvenser for bestandene af disse arter,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Rapporten konkluderer, at den store forgiftning skyldes, at forbruget af giftene stiger voldsomt. I 2007 blev der solgt 280 ton muse- og rottegifte, mens der i 2013 blev solgt 400 ton.

Powered by Labrador CMS