Drabssag uden lig afgjort – retten kender eksmand skyldig

En 41-årig mand er kendt skyldig i drabet på sin 34-årige ekskone Hediga Morad, som forsvandt i oktober 2015.

Liget af Hediga Morad er aldrig fundet. Nu er hendes eksmand dømt for drabet på henden. Foto med tilladelse.
Liget af Hediga Morad er aldrig fundet. Nu er hendes eksmand dømt for drabet på henden. Foto med tilladelse.
Udgivet Opdateret

Efterlysninger og flere eftersøgninger har ikke kunnet finde liget af den forsvundne 34-årige Hediga Morad.

– Vi leder fortsat i hele området og deriblandt forskellige skovområder – også på Møn, fortalte  vicepolitiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falstes Politi, Søren Ravn-Nielsen, til Newsbreak.dk seks måneder efter, hun var meldt savnet.

Selv om liget aldrig er blevet fundet, er Retten i Nykøbing Falster overbevist om, at den 34-årige syriske kvinde blev slået ihjel af sin eksmand 10. oktober 2015.

Kendt skyldig

Det er et enigt nævningeting, der lørdag har kendt den 41-årige mand skyldig i drab, siger retsformand Charlotte Thorlaksen.

For det er han idømt 12 års fængsel.

34-årige Hediga Morad blev sidst set 9. oktober 2015, da hun tog toget fra Vejle til Vordingborg for at aflevere sine to børn hos sin eksmand.

Anklagemyndigheden mener, at den 41-årige mand kvalte ekskonen og lagde hende i bagagerummet på sin bil. Derefter kørte han til Møns Klint og skaffede sig af med liget.

Nægtet sig skyldig

Manden har nægtet sig skyldig hele sagen igennem. Han mener, at Hediga Morad muligvis er taget til Syrien, hvor de begge er fra oprindeligt.

Et af de vigtigste beviser i sagen har været en afskeds-sms på arabisk, som blev sendt fra Hediga Morads til eksmanden. Her stod der blandt andet, at han ikke skulle være bekymret.

En adjunkt fra Forsvarsakademiet har sammenlignet sms’en med mange andre, som Hediga Morad har skrevet tidligere.

I retten sagde han, at sms’en “på ingen måde” kunne være skrevet af hende, og at det er “sandsynligt”, at den blev skrevet af den 41-årige eksmand. Dette lægger retten vægt på i sin afgørelse.

Sønnen afhørt

Under retssagen har et af vidnerne været det tidligere ægtepars 13-årige søn, beretter Ekstra Bladet.

Sønnens forklaring blev vist på video, og her stod det klart, at han ikke kunne bidrage med yderlige detaljer i den usædvanlige drabssag uden lig. Som sin far og sin søster fortalte teenageren, at Hediga Morad befinder sig i Syrien.

På dagen for hendes forsvinden, tog hun ifølge sønnen sine nøgler og sin taske og forlod eksmandens hjem i Vordingborg, hvor hun havde overnattet.

Ifølge teenageren forlod den drabstiltalte hjemmet omkring samme tidspunkt for at handle ind.

Under sagen er det kommet frem, at Hediga Morad havde fundet sig en ny kæreste, hvilket politiet formoder kan været motivet til, at eksmanden ville dræbe hende.

Mystik om Mastercard

Retten lægger også vægt på, at Hediga Morads MasterCard blev sendt til Tyskland og så til Tyrkiet, hvor en af mandens bekendte forsøgte at hæve på det, efter hendes forsvinden.

– Ved at skrive sms’en og hans forsøg på at anvende MasterCardet har (han, red.) forsøgt at skjule begivenheder, der har sammenhæng med (hendes, red.) forsvinden, skriver retten i sin afgørelse.

Den tiltalte, som har et et sort og gråt skæg og er klædt i mørkt tøj, fik lørdag oversat skyldskendelsen af en tolk. Han lyttede opmærksomt, men reagerede ikke synligt på, at han blev kendt skyldig.

Tolken oversætter nu den syv sider lange skyldskendelse for manden.

Forsvarer: ‘Bør frikendes’

Mandens forsvarer, Henrik Stagetorn, sagde i sin procedure fredag, at manden bør frikendes, fordi der mangler afgørende beviser mod ham. Han sagde, at tvivlen bør komme den tiltalte til gode.

Hediga Morad og den dømte eksmand er begge fra Syrien oprindeligt.

 

Overblik over sagen Hediga Morad

 

* 9. oktober stod Hediga Morad af toget i Vordingborg for at aflevere sine to børn hos sin eksmand. Dagen efter blev hun meldt savnet af en bekendt i Vejle, som var blevet bekymret.

* Eksmanden slog hende ihjel, mener anklagemyndigheden. Han kvalte hende og lagde liget i bagagerummet på sin bil. Ifølge anklagen skaffede han herefter liget af vejen et ukendt sted ved Møns Klint.

* Drabet fandt sted i tidsrummet mellem 9. oktober klokken 23.20 til 10. oktober klokken 16 i Vordingborg, står der i anklageskriftet.

* Eksmanden nægter sig skyldig. Han har forklaret, at han sidste så hende, da hun kom hjem til ham 9. oktober. Dagen efter tog han ud for at handle, og da han kom tilbage, var hun væk.

* Manden har selv forklaret, at Hediga Morad muligvis er taget til Syrien.

* Kort tid efter hendes forsvinden modtog han en afskeds-sms fra ekskonen, hvor der stod, at han ikke skulle blive bekymret. En lektor i arabisk anser det dog for værende sandsynligt, at han selv skrev beskeden.

* Det tidligere ægtepar er begge fra Syrien. I 2008 rejste manden fra den syriske storby Aleppo til Italien, og senere fulgte konen og børnene med. Da manden blev arbejdsløs, rejste de i 2014 til Danmark, hvor de fik asyl under falske navne.

* Samme ville Hediga Morad skilles fra manden, og de blev separeret.

* Inden hun forsvandt i oktober 2015, anmeldte hun eksmanden for trusler på livet. Hun havde boet på flere forskellige krisecentre med børnene og levede ifølge hende selv i et voldeligt forhold med manden.

* Det er et enigt nævningeting, der lørdag har kendt manden skyldig i drabet. Der skal senere lørdag tages stilling til strafudmålingen.

Kilde: Ritzau.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS