Dronningen af dansk film

Trine Dyrholm er allerede den mest prisvindende danske skuespiller nogensinde. Den 15. april fylder den danske skuespiller 50 år

Udgivet Opdateret

Meget passende kulminerede skuespiller Trine Dyrholm allerede inden sin runde fødselsdag i år i endnu en skamrost hovedrolle i den store filmsatsning "Margrete den Første".

For Dyrholm har gennem årtier og i et hav af film-, tv- og teaterroller for længst etableret sig som den nu modne dronning af dansk film.

Den 15. april fylder hun 50 år.

Ligesom Danmarks første kvindelige regent Margrete den Første har Dyrholm år for år cementeret sin unikke magtposition, og hun sætter nærmest aldrig en fod forkert.

Næsten trættende

Filmmagasinet Ekko fandt det ligefrem i sin anmeldelse af filmen "næsten trættende igen at fremhæve Dyrholms fremragende præstation".

- Skuespilleren nåede et foreløbigt karrierehøjdepunkt, da hun modigt gravede ned i mørke impulser som lystdrevet stedmor i "Dronningen", skrev Ekko med henvisning til Dyrholms tidligere film om en karrierekvindes forbudte seksuelle forhold til sin stedsøn.

- Men hun formår også at gøre dronning Margrete til et rigtigt menneske i kraft af sit kropssprog og bittesmå antydninger i ansigtet og øjnene, skrev anmelder Nicki Bruun.

Særlige kvaliteter

Netop Dyrholms evne til intenst nærvær, sårbarhed og den for mange skuespillere ellers usædvanlige ligegyldighed overfor, om hun ser godt ud imens, er nogle af hendes særlige kvaliteter.

En karrieremæssig tour de force, som ingen kunne have forudset, da hun som blot 14-årig charmerede sig kækt igennem ørehængeren "Danse i måneskin" ved Dansk Melodi Grand Prix.

Hun har været i skuespilbranchen, siden hun var 17 år. Som hun sagde i et interview for nylig, så er det et privilegium nu at være så gammel i gårde, at man kan spille mor for en ny generation af skuespillere og måske give lidt erfaring videre.Mere end 50 film og tv-produktioner

Masser af film

Trine Dyrholm har siden 1990 medvirket i mere end 50 film- og tv-produktioner.

Blandt de mest kendte er også "Festen", "En kongelig affære" og "Hævnen" samt populære tv-serier som "Arvingerne" og "Taxa".

Dertil kommer en sideløbende international karriere. Hun har netop spillet den kvindelige hovedrolle overfor Tarantino-skuespilleren Tim Roth i en kommende film med titlen "Poison".

Skuespiller Trine Dyrholm fylder 50 år den 15. april. (Arkivfoto).
Skuespiller Trine Dyrholm fylder 50 år den 15. april. (Arkivfoto).

Den mest prisvindende

Hun er for længst den mest prisvindende danske skuespiller nogensinde. Selv om der stadig er mange år endnu til at udbygge trofæhylden yderligere.

Sin første Bodil fik hun allerede som 18-årig for sin rolle i "Springflod". Siden har der på hylden ophobet sig yderligere seks Bodilpriser, ti Robertpriser samt flere internationale priser såsom en Sølvbjørn i 2016 for "Kollektivet".

Privat har hun i mange år dannet par med instruktøren Niclas Bendixen, som hun har en søn med.

Powered by Labrador CMS