Du kan bekæmpe ukrudt uden kemi

Du sparer mange arbejdstimer, hvis du går rigtigt til ukrudtsbekæmpelsen. Eksperter deler her deres bedste trick, som ikke involverer kemi.

Udgivet Opdateret

Kvikgræs, skvalderkål og agersnerle.

Det genstridige ukrudt kan få hårene til at rejse sig i nakken på selv de mest tålmodige haveejere. For ukrudtsbekæmpelse er både tidskrævende og kedeligt.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Men jo tidligere du går i gang, jo bedre.

– Problemet med ukrudt er, at det udkonkurrerer de planter, man gerne vil have. Så man skal give sine egne planter et forspring, siger Bente Mortensen, der er hortonom, specialist i jordforbedring og indehaver af konsulentvirksomheden GreenProject.

Hvis du derimod slår ukrudtet ned tidligt, vil du kunne spare dig selv for mange timers lugning senere på sæsonen.

– Meget ukrudt skyldes, at folk starter på uren jord, eller at de får en plante fra naboen, forklarer Henrik Pold, der er gartner ved Jespers Planteskole i Holstebro.

Her skal du starte

Men hvis du tager dine forholdsregler, behøver du ikke samle mere end en spand ukrudt om året.

Start med skuffejernet. Kunsten er nemlig at hakke ukrudtet over uden at vende for meget rundt i jorden.

– Man regner med, at der i gennemsnit er 35.000 spiredygtige frø per kvadratmeter. Og hvis man vender rundt i jorden, dukker nye ukrudtsfrø hele tiden op i lyset, hvor de vil spire, siger Bente Mortensen.

Du kan også bruge en cirkelhakke, som ligesom skuffejernet har den fordel, at det organiske materiale bliver liggende.

– I foråret kører mange haveejere alt haveaffaldet på genbrugspladsen og bagefter køber de gødning, kompost og champost for at tilføre jorden organisk materiale igen. Det er lidt paradoksalt, siger Henrik Pold.

Hold jorden ren

For at få ren jord, bør du desuden holde bedet goldt i en periode, inden du planter nyt. På den måde kan du lettere slå ukrudtet ned.

– Efter to-tre uger vil det vælte op med ukrudt, som man slår ned. Herefter venter man to-tre uger og gentager lugningen. På den måde kommer smittetrykket ned, inden man planter nyt, siger Henrik Pold.

Et andet staldtip lyder, at du dobbelttjekker nye planter, inden de kommer i jorden. En velment staudeknold fra naboen kan nemlig også være voksemedie for ukrudt, som dermed bliver båret ind i din have.

– Kvikgræs er staudernes værste fjende. Så man skal bruge nogle minutter på at fjerne eventuelle kvikgræsrødder, siger Henrik Pold.

Kvikgræsrødder er lyse og minder lidt om spaghetti.

Sørg også for at plante tæt, så du dækker mest muligt af jorden.

– På den måde skygger man ukrudtet væk, og så skal man kun bruge fem minutter i ny og næ på at snuppe skvalderkål, siger Bente Mortensen.

Powered by Labrador CMS