EL skoser idé om lavere lønninger

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal ikke regne med støtte fra Enhedslisten. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Hvis finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil gøre alvor af de tanker om danske lønninger, han lørdag lufter i Jyllands-Posten, så skal han næppe regne med støtte fra Enhedslisten.

I et interview med Jyllands-Posten peger finansministeren på de høje mindstelønninger som en barriere for ledige, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

»Vi har jo et problem, hvis man ikke kan tjene sine 125 eller 130 kroner hjem, som mindstebetalingen er. Så er vores system, at du enten er inde eller ude af jobmarkedet,« siger Claus Hjort Frederiksen til avisen.

Men det er altså ikke lønnen, der er problemet, mener Enhedslisten. Arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen (Ø) peger i stedet på manglen af job som den primære årsag.

»Det er jo ikke mindstelønnen, der holder de jobsøgende væk. Det er manglen på job. Den seneste undersøgelse viser, at 180.000 personer forgæves søger efter job,« siger han.

Finn Sørensen mener i stedet, at Claus Hjort Frederiksen i virkeligheden forsøger at presse lønningerne ned med sit indspark i debatten.

»Claus Hjorths virkelige dagsorden er at få presset lønningerne ned generelt. Det ræs mod bunden, som allerede er i gang med social dumping, vil han forstærke,« siger Finn Sørensen.

Finansministeren lufter sine tanker kort før, trepartsforhandlingerne skal finde sted. Og det er ikke en specielt god optakt til de strabadser, mener Finn Sørensen.

»Claus Hjort Frederiksen skal holde nallerne væk fra løndannelsen. Han holder selv skåltaler om den danske model, men nu gør han, hvad han kan, for at underminere den. Løn og arbejdstid forhandles af fagforeninger og arbejdsgivere, det skal Folketinget ikke blande sig i,« siger arbejdsmarkedsordføreren, der ligefrem opfordrer fagbevægelsen til at boykotte forhandlingerne på grundlag af udmeldingerne.

»Jeg må på det kraftigste advare lederne i den danske fagbevægelse om at gå i trepartsforhandlinger på det grundlag. I øjeblikket lokker regeringen med trepartsforhandlinger, hvis fagbevægelsen går med til en dårlig dagpengeaftale, hvor eventuelle mindre forbedringer skal betales af de arbejdsløse selv. Der er ikke nogen fremtid i nogle af delene, og det bør fagbevægelsen give Claus Hjort klar besked om her og nu – ellers tromler han videre, og lønmodtagerne bliver kørt over,« siger Finn Sørensen.

Powered by Labrador CMS