-Er bedre for Arne end Anne

Kvinderne udgør blot 37 procent af dem, der kan få glæde af regeringens ret til tidlig pension i 2025. Forskere vurderer, at det vil øge uligheden mellem kvinder og mænd

Regeringens tidlige pension er bedre for Arne end Anne, udtaler en række eksperter. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Dagbladet Information.

Regeringens forslag om ret til tidligere pension for dem med de længste arbejdsliv vil øge uligheden mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.
Sådan lyder vurderingen fra en række eksperter ifølge Dagbladet Information, der skriver, at “Regeringens tidlige pension er bedre for Arne end Anne”.

En af eksperterne er Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

– Det her mindsker bestemt ligheden mellem mænd og kvinder. Der er i forvejen ikke ligestilling på arbejdsmarkedet, og man må konstatere, at kvinderne heller ikke her bliver sat i forreste række i denne omgang – snarere det modsatte, siger han til Information.

Regeringen forventer, at 37 procent af de berettigede til tidlig pension i 2025 vil være kvinder, og andelen vil være skrumpet i 2030. Det skyldes, at mænd statistisk set begynder tidligere på arbejdsmarkedet.

– Når man har et anciennitetsprincip, hvor man skal være begyndt tidligt, så vil mændene åbenlyst blive favoriseret, fastslår Henning Jørgensen.

Statsminister Mette Frederiksen påpegede også kønsbalancen i udspillet, da hun lancerede det tirsdag. Her sagde hun blandt andet, at “vi har ønsket at give mænd og kvinder en reel lige adgang til den her ordning”.

For at sikre en bedre kønsfordeling har regeringen derfor foreslået, at deltid og barsel skal tælle med, når ancienniteten på arbejdsmarkedet gøres op ved de 61 år. Det er dog ikke nok til at rette op på kønsbalancen, hvilket statsministeren også selv påpegede på pressemødet.

Peger på strukturelt problem

Når ordningen øger uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet, skyldes det ifølge Jo Krøjer, som er køns- og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, at der i forvejen er strukturelle kønsuligheder på arbejdsmarkedet.

– Så selv om regeringen har været opmærksom på ikke at lave for stor kønsmæssig ulighed i forhold til, hvem der kan få gavn af ordningen, så er kønsskævheden strukturelt indbygget i ordningen, siger hun til Information.

Flere fagforeninger, som repræsenterer de store, kvindedominerede fag, kritiserer regeringen for ikke med forslaget at sikre en bedre ligestilling. En af dem er Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening, BUPL, hvis medlemmer tæller 85 procent kvinder.

– Udspillet er udtryk for de mange strukturelle udfordringer, der er ved et kønsopdelt arbejdsmarked. Regeringen har i udspillet forsøgt at modvirke en skævvridning, men det afhjælper ikke det, at de traditionelle kvindefag lige nøjagtigt har en for lang uddannelse til at blive omfattet, siger hun til Information.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skriver i en mail til Information, at regeringen er “helt ærlige omkring den udfordring, der er i modellen”.

“Men vi mener, at vi med vores udspil har ramt den rette balance, så både mænd og kvinder, der er begyndt tidligst på arbejdsmarkedet og ofte har haft hårde fysiske job, får en ret til tidlig pension baseret på objektive kriterier.”

Powered by Labrador CMS