Er du A-menneske? Det kan være tegn på sygdom

Et nyt studie af en halv million europæere viser, at risikoen for Alzheimers er større, hvis man står tidligt op eller sover mindre.

Udgivet Opdateret

Nu kan det at stå tidligt op og gå tidligt i seng måske have en sammenhæng med sygdommen Alzheimers.

I hvert fald har et nyt studie vist, at risikoen for sygdommen forøges, hvis man definerer sig som et morgenmenneske eller A-menneske, som det også kaldes.

Det skriver Daily Mail.

Større risiko for Alzheimers

Et forskerhold fra Imperial College London har gennemgået genetik samt søvnmønstre for en halv million borgere.

Det har ført dem til et resultat, der kunne indikere, at dem, der definerer sig som morgenmennesker, kan have en større risiko for at få Alzheimers.

Forskningen har vist, at de personer, hvis genetiske risiko for sygdommen var fordoblet, var mere sandsynlige til at sige, at de var morgenmennesker.

Det understreges dog, at det ikke bare er det, at man kalder sig et morgenmenneske, der gør, at risikoen er højere. Ligesom at søvnmønstre generelt ikke er en årsag for, at man bliver ramt af sygdommen.

Formentlig er det nærmere tidlige tegn på, at man er ved at blive dement.

Begrundelsen for det er at finde i genetikken. For dem der genetisk er prædisponeret til at blive ramt af demens kunne også genetisk blive ramt på deres søvnmønstre.

Meget mere forskning

Alt står dog ikke fast endnu, påpeger forskerne bag.

– Vi har fundet, at dem der genetisk er i risiko for at få Alzheimers, er med større sandsynlighed morgenmennesker. Men vi fandt ikke, at træk ved søvnmønstret har en effekt på risikoen for Alzheimers, fortæller Abbas Dehghan, der er en af forfatterne bag undersøgelsen, og fortsætter:

– Vi har tidligere set, at søvnproblemer kan komme før sygdommen, men vi var usikre på, om de var en årsag til det eller bare tidlige advarselstegn. Det her studie er et bevis mod det førstnævnte scenarie. Der er nødt til at blive lavet flere studier, for at vi kan evaluere på det sidstnævnte scenarie.

Desuden løfter forskerholdet endnu en pegefinger.

For det materiale, hvorfra fundene er gjort, omhandler kun europæer. Derfor kan der være andre resultater, hvis der er tale om andre nationaliteter.

Andre forskere har i forbindelse med undersøgelsen anerkendt, at der er fundet en mindre sammenhæng, men at det kræver endnu mere forskning af blandt andet søvnmønstre, før det kan konkluderes om, det har en indflydelse på risikoen for at få Alzheimers.

Powered by Labrador CMS