Er gratis Wifi altid sikkert?

Gratis Wifi er ikke altid sikkert. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Gratis Wifi er ikke en dårlig ting, men pas på. Det er ikke altid sikkert.

Almindelige åbne Wifi-netværk er selvfølgelig ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men de adskiller sig på et grundlæggende plan fra andre typer Wifi-netværk, nemlig ved at de som følge af deres åbne natur potentielt kan anvendes af hvem som helst i netværkets dækningsområde.

Hvis man tror, at det er langt ude, at nogen kan få adgang til ens personlige oplysninger via et wifi-netværk, overvurderer man sværhedsgraden. Med det rette værktøj og en vis lettilgængelig viden er det nemt at indsamle de data, som du sender eller modtager, det vil sige alt det, der kræver kommunikation med routeren. De fleste hackere bruger speciel software, der tager sig af denne del med en høj grad af automatik.

Falske netværk

En anden meget anvendt metode er at oprette falske netværk, der ser ud til at være officielle, men som i virkeligheden tilhører en hacker. Dette gøres ofte på steder, hvor der sker en stor udskiftning af mennesker og gerne mennesker fra udlandet, der drager fordel af enhver mulighed for at logge på et Wifi-netværk, primært for at undgå de høje roaming-priser. Derfor er denne type falske gratis-netværk almindelige i lufthavne og på togstationer.

Det er ikke så mærkeligt, at det er lykkedes hackeren at komme ind i miljøet. Det kan være tilstrækkeligt at sætte en router op i bilen på parkeringspladsen uden for terminalen, for at dækningen når de intetanende rejsende.

Ubeskyttet er upålideligt

En enkel tommelfingerregel er, at hvis wifi-nettet er helt ubeskyttet og ikke kræver en adgangskode, er det bedst at holde sig fra det. Det er simpelthen for godt og nemt til at være sandt, og de fleste seriøse operatører på området stæber efter at vide, hvem der anvender nettet og at holde styr på, hvor mange der logger på.

En anden god tommelfingerregel er at huske, at hvis man logger på et offentligt wifi-net, skal man ikke bruge tjenester, der kræver login, fordi det betyder, at man sender oplysningerne til wifi-routeren. At surfe på Aftonbladet er med andre ord forholdsvis risikofrit, men det at logge ind på Facebook er som at holde et skilt op med sine login-oplysninger.

Kryptering

For at være ekstra sikker på at ens oplysninger ikke kommer i de forkerte hænder, kan det være en god ide at kryptere al trafik, som man sender fra sin computer eller mobile enhed.

Oplysningerne bliver dog ikke usynlige på den måde, men de bliver derimod uanvendelige for den, der prøver at stjæle dem. Men at vælge sine Wifi-forbindelser med omhu er selvfølgelig mere sikkert set ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Du kan se en video om sikker brug af wifi her.

Powered by Labrador CMS