Et fald kan koste dig livet

Et hoftebrud kan være livsfarligt for ældre, skriver netlægen

Hoftebrud er farlige - ikke mindst for ældre.
Hoftebrud er farlige - ikke mindst for ældre.
Udgivet Opdateret

AF NETLÆGE ANNE-MARGRETE HEDENGRAN

Vi kan alle falde og brække en knogle. Så får vi en gips eller en operation, og efter nogle måneder er det ofte bare en god historie. 

Men for de gamle kan brud koste livet.

Løse tæpper på gulvet. Glatte våde fliser på badeværelset. Sko som sidder løst på fødderne. Alt det er livsfarligt, hvis man er gammel, skrøbelig, dårligt gående og måske oven i købet lider af svimmelhed. 

Og selv om man skulle være så heldig, at knoglerne holder, hvis man falder, så er den hellige grav ikke velforvaret. Mange er ikke i stand til selv at komme op, når de først ligger der.

Kan være livsfarligt

For nogle går der halve og hele døgn, før de bliver fundet og får hjælp. Så kan de være afkølede, have tryksår og være dehydrerede. Alt sammen livsfarligt – også uden brud.

Det brud, flest gamle indlægges med, er hoftebrud. I Danmark behandles omkring 10.000 om året.

Flere kvinder end mænd. Gennemsnitsalder omkring 80. Og bruddet skyldes fald.

Røngten afslører

Man får mistanke om at hoften er brækket, hvis der er smerter, benet er kortere, foden drejer udad og patienten ikke kan løfte benet fra underlaget. 

Men hoften kan være brækket uden alle de tegn. Nogle få kan gå rundt på det brækkede lårben, fordi knoglerne ikke har rykket sig fra hinanden.

Et røntgenbillede er nødvendigt for at se, hvordan bruddet er. 

Behandlingen er operation, hvor man holder hofteknoglerne på plads med metalskruer, metalplader eller måske indsætter en protese. 

Skal hurtigt op

Formålet er at stabilisere hoften, så patienten kan komme op. Det er enormt vigtigt, at gamle mennesker kommer på benene så hurtigt som muligt, hvis de skal komme sig. 

Derfor skal de helst opereres indenfor 24 timer efter bruddet. Genoptræning er vigtigt.

10 procent dør indenfor en måned efter bruddet. 30 procent dør indenfor et år. 10 procent, som boede hjemme før bruddet, kommer på plejehjem. 

Så forebyggelse er alfa og omega.

Tal med de gamle

Tal med jeres gamle. Tal om tæpper, sko, fliser. Om ikke at gå ud, når det er glat. En stok eller rollator kan være livsreddende. Der findes hoftebeskyttere. 

Nogle former for svimmelhed kan behandles. Knogleskørhed også.

Daglig kontakt til andre eller måske et kaldeapparat kan forebygge, at man ligger i dage, hvis man falder og ikke kan komme op.

Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Powered by Labrador CMS