Få det gode password, du kan huske

Et godt password er vigtigt. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Vi har så mange passwords, at vi slækker på sikkerheden, så vi kan huske dem. Her er rådene til gode passwords – og hvordan du husker dem.

Netbank, sociale medier, Nem ID, arbejdscomputer og diverse mails. Der er nok af passwords, man skal huske, og det er lidt af en udfordring for de fleste af os.

Derfor vælger vi oftest de to samme løsninger på problemet. Enten vælger vi at bruge de tre samme passwords til alle vore konti, ellers konstruere vi passwords, der er så nemme at huske, at de nemt kan brydes af andre.

Men du kan faktisk sagtens konstruere unikke og gode passwords til alle dine konti uden at glemme dem igen.

– Vores hjerne er i stand til at huske måske 1000 unikke passwords, hvis det skal være, siger Troels W. Kjær, der er hjerneforsker og overlæge på Roskilde Universitetshospital, til Ritzau Fokus.

Hvis du synes, det lyder uoverskuelig, er det måske fordi, du ikke træner din hjerne nok. En typisk fejl, mange af os begår, er ikke at udfordre vores vanetænkning. Det gør, at vi får svært ved at huske og navigerer i det uvante.

– Kør en anden vej hjem fra arbejde, gå baglæns op ad trapperne, eller hvad det kan være, forklarer han.

Den slags øvelser er med til at øge antallet af forskellige ting, vi husker. Herunder flere unikke passwords.

Det skal give mening for os

Generelt har vi nemmest ved at huske ting, der betyder noget eller noget, der giver mening for os. Derfor ender vi alt for ofte med at bruge børnenes navne eller kærestens fødselsdag, når vi skal finde på passwords. Finder vi endelig på noget originalt, genbruger vi det gerne mange gange.

Vi er sådan skruet sammen, at vi nok skal huske det, der er vigtigst for os, mens det mindre vigtige har det med at forsvinde.

– Vi er hurtige til at lære, hvis man skal køre i den anden side af vejen, mens det tager lang tid at huske, at sprinklervæsken nu sidder der, hvor blinklyset plejer at sidde, forklarer Troels W. Kjær.

Sådan er det også med passwords. Vi husker de vigtigste, vi oftest bruger, mens vi glemmer de andre – særligt hvis de er kryptiske.

Man kan dog sagtens tage udgangspunkt i noget, der giver mening, eller har betydning, for én selv, mener Christer Hasse, der er administrerende direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Solido Hosting.

– Man skal bare sørge for, at det kun giver mening og betydning for én selv. Ikke for andre, siger han til Ritzau Fokus.

Derfor skal man gå uden om ord, der betyder noget for andre, hverdagsord, logiske tal, gentagelser, mønstre og ord, der kan udtales i det hele taget.

Konstruer en sætning, kun du kan huske, og brug så forbogstaverne. Kan noget erstattes med tal og tegn, skal man gøre det. Sørg for, at det er to ting, der ikke umiddelbart er forbundet, forklarer han.

Et eksempel kan se således ud:

“Kristian Jensen og prins Henrik vil for evigt være nummer to”

Brug forbogstaverne og erstat, hvad der kan erstattes, med tal, store bogstaver og tegn.

Det bliver så til: KJ&pHv4ev#2

Du kan læse flere gode råd neden for.

Fakta: De seks tips til det gode, og nemme, password.

Kombiner to ting, der kun giver mening for dig.

Brug eksempelvis hvert andet bogstav i et ord og kombiner det det med tal, hvor du vender den naturlige rækkefølge om.

Når du har fået et nyt password, eller har lavet et selv – stil nogle regler op, eller en for dig logisk remse, der gør det nemt at huske.

Alle mennesker har nogle områder, hvor de husker bedre end andre. Nogle kan huske kongerækken, mens andre er bedre til at huske akkorderne til deres yndlingssang. Tag udgangspunkt i det.

Hold dig fra bogstaver, der sidder ved siden af hinanden på tastaturet, gentagelser, logiske talrækker (2,4,6,8,10) hverdagsbegreber og generelt kombinationer af bogstaver, man kan udtale.

Er det stadig helt umuligt for dig, findes der programmer, der kan hjælpe dig med at passe på dem. Det kræver et enkelt password og så har du adgang til alle de andre.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS