Fædre i provinsen dropper oftere orloven

Der er langt mellem mændene til babysvømning i hverdagstimerne i det jyske. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Der er langt mellem mændene til babysvømning i hverdagstimerne i det jyske. Ser man bort fra Aarhus, er der nemlig relativt få jyske mænd, der tager forældreorlov, skriver Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev, Momentum.

Mænd i hovedstadsområdet tager til gengæld deres del af tørnen med familiens seneste skud på stammen og holder derfor langt mere forældreorlov end deres kønsfæller i provinsen.

Otte af de ti kommuner, hvor mænd tegner sig for den største del af orloven for deres køn, ligger alle i Region Hovedstaden. I top 20 sniger Aarhus sig dog også ind, skriver Momentum.

Hos hovedorganisationen FTF peger formand Bente Sorgenfrey på, at kultur og arbejdspladsens størrelse er afgørende for, om faderen vælger at gå på barsel.

»Det er tit lettere på store arbejdspladser, hvor der er mange fædre, der ønsker orlov, at komme igennem med sit ønske. Men hos den lille håndværksmester i en mindre virksomhed kan det praktisk være svært og en stor kulturovervindelse at skulle bede om orlov. Det er nemmere på statslige og kommunale arbejdspladser end i det private,« forklarer hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Anette Borchorst, der er professor og ligestillingsforsker på Aalborg Universitet, peger på, at der generelt er flere højtuddannede mænd, som tager forældreorlov. Og dem er der flere af i byerne, hvor der også er mere fokus på orlovsmulighederne for mænd, siger hun.

»Der har været kampagner i både Aarhus og København, hvilket sender et signal om, at det er noget, man ønsker at sætte fokus på. Måske føler de større byer også, at de skal gå foran, men hvis de mindre byer er indstillede på det, er mulighederne der helt sikkert også,« vurderer Anette Borchorst over for Momentum.

Lyngby Taarbæk nord for København er den kommune i landet, hvor fædrene tager mest orlov. De snupper i gennemsnit 12,1 procent af den samlede forældreorlov, men hvis det skal udbredes til resten af landet, er det nødvendigt at dreje på nogle politiske håndtag, mener Bente Sorgenfrey.

»Vi har brug for at få indført øremærket barsel, så det ikke hele tiden bliver en diskussion mellem den enkelte mand og hans arbejdsplads, om han kan holde fri med sine børn,« siger hun.

Powered by Labrador CMS