Fem nyfødte smittet med frygtet bakterie

Omstridt bakterie er konstateret hos fem børn og fem forældre på børneafdelingen på sygehuset i Roskilde.

Udgivet Opdateret

Det er nu seks børn, der er smittet.

Fem nyfødte babyer, der har været eller er indlagt på neonatalafsnittet på Sjællands Universitetshospital Roskilde, er smittet med MRSA-bakterien.

Det samme er fem forældre, skriver Dagbladet Roskilde.

Alle børn og forældre er i behandling og ventes at blive fuldstændig smittefrie.

For en sikkerheds skyld beder hospitalet samtidig familier med nyfødte, der har været på neonatalafsnittet i tiden efter 3. marts i år, om at gå til egen læge og blive podet for MRSA-bakterien.

Det drejer sig om cirka 35 familier.

– Vi har ikke mistanke om, at der er flere smittede, men MRSA skal tages alvorligt, siger Jonas Wadt Manthorpe, ledende overlæge på børneafdelingen på Sjællands Universitetshospital Roskilde, til dagbladet.

MRSA er en stafylokokbakterie, der kan give bylder, børnesår og andre former for betændelse.

Reagerer ikke på penicillin

Det særlige ved bakterien er, at den ikke reagerer på almindelig penicillin og kun kan behandles med særlig antibiotika.

For tidligt fødte børn er særligt udsatte for at blive smittet med bakterien, men får dog sjældent en infektion.

Raske mennesker, der er smittet med MRSA, vil ofte slet ikke opdage, at de har bakterien.

Ingen lukning af afdelingen

I januar 2017 lukkede neonatalafsnittet på Næstved Sygehus i en uge, da 11 børn og otte voksne var podet positive for MRSA-bakterien.

Det vil formentlig ikke blive nødvendigt at lukke børneafdelingen på sygehuset i Roskilde.

– Det forventer jeg ikke, at vi kommer til. Vi kan håndtere situationen. Vi har isoleret de berørte og truffet skærpede infektionshygiejne-forholdsregler på afsnittet, siger Jonas Wadt Manthorpe til dagbladet.

3678 tilfælde i 2018

Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2018 konstateret 3678 MRSA-tilfælde i Danmark. Her var cirka en tredjedel af dem husdyr-MRSA. Det er ifølge dagbladet ikke denne type MRSA, der er fundet hos børn og forældre på sygehuset i Roskilde.

Hvad er MRSA?

MRSA står for Methicillin resistente Staphyloccocus aureus. Bag det kringlede navn gemmer sig dog en ret almindelig bakterie:

– MRSA er en resistent variant af den hele almindelige stafylokok-bakterie, som 30 til 50 procent af alle danskere render rundt med i næsen, siger Robert Leo Skov, overlæge og områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne

– De fleste, der smittes med MRSA vil være raske smittebærere. Det betyder, at de har bakterien på sig, typisk i næsen og på huden men mærker ikke noget til den og har ikke tegn på infektioner.

Når der opstår infektioner med MRSA, vil de typisk vise sig som infektioner i huden, for eksempel som børnesår og bylder. MRSA infektioner skal på grund af bakteriernes resistens behandles med specialantibiotika.

MRSA er altså en lidt mere ”besværlig” bakterie, fordi den ikke kan behandles med almindelige antibiotika. Den opfører sig som en normal stafylokok.

– Stafylokokker gør os ikke noget, hvis vi har hele (intakte) slimhinder og hud. Stafylokokken tager fat, hvis den kommer ind under huden – for eksempel ved brystbetændelse, eller hvis man stikker sig på en rosentorn i haven, eller slår sig så hud-barrieren brydes – så er der skabt indgangsport til bakterien.

– Den ses i alle aldre, men hos svækkede kan det give alvorlige infektioner. Det ses ofte hos ældre mennesker, som i forvejen har et svækket immunforsvar.

Alvorsgraden afhænger altså af, hvor stærkt et immunforsvar, man har.

Man kan bære rundt på den i lang tid. Bærertilstanden fjernes med en speciel antibiotika-creme.

Den smitter ved tæt, tæt kontakt – mellem familiemedlemmer eller på sygehuse.

Opdager man MRSA på et sygehus, vil man i første omgang skærpe hygiejnen – håndvask er helt essentiel.

– Det giver sig selv, at vi vil ikke have bakterierne spredt på sygehusene.

– Fire personer har infektion forårsaget af MRSA. Alle har været eller er i behandling, og de bliver fuldstændig raske. De seks andre er raske smittebærere. Nu handler det om at få brudt smittekæden. Vi har testet alle børn, der er indlagt på neonatalafsnittet, og deres forældre. Vi tester vores personale, og vi skriver og ringer til alle familier, der har været tilknyttet afdelingen den seneste måneds tid. Vi har ikke mistanke om, at der er flere smittede, men MRSA skal tages alvorligt, oplyser Jonas Wadt Manthorpe i en pressemeddelelse på hospitalets hjemmeside.

Powered by Labrador CMS