Flere betjente i gadebilledet skal give borgerne tryghed

I Haderslev skal politiet være mere synlige efter en række episoder, hvor en gruppe af unge mennesker har opført sig mere end almindeligt utilstedeligt.

Der er for tiden flere betjente end normalt på arbejde i Haderslev. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2015
Udgivet Opdateret

I den sydøstjyske by Haderslev sker der for tiden et og andet, der gør, at man fra politiets side har truffet en beslutning om at sende flere betjente ud i byen, end man normalt ville gøre. Beslutningen er truffet på baggrund af flere episoder, hvor en gruppe af unge mennesker er kommet i verbal karambolage med politiet.

– I går aftes pillede de to sten ud af et stengærde og smed dem ud på vejen. Da en patrulje kom derud, blev en af dem sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen, og en anden blev sigtet for at svine politiet til, fortæller politiinspektør Tage Jehn fra Syd- og Sønderjyllands Politi til Newsbreak.dk.

Det er den slags, politiet døjer med. Lømler, ville de måske blive kaldt. Den slags er der altid nogle af i hver by. Men et eller andet ved deres opførsel har altså fået øget antallet af betjente i byen. Der er tale om en gruppering af unge, der ifølge Tage Jehn mere eller mindre har ualmindeligt svært ved at opføre sig pænt over for andre mennesker.

Gør folk utrygge

De råber af tilfældige folk på gaden. De råber af politiet, når de er blevet sendt væk fra et område og er på så lang afstand, at det virker frugtesløst at tage fat i dem igen. Og de gør folk i bybilledet utrygge.

– Vi kunne se på kommentarsporerne til artikler om dem, at folk fra byen er utrygge og i tvivl om, hvorvidt vi gør noget, siger Tage Jehn. Derfor meldes der fra politiet side nu noget officielt ud; sagen tages alvorligt. Og der sendes flere betjente end normalt til Haderslev.

De fandt en grænse

Antallet vil Tage Jehn ikke ind på. Men det fremgår ganske klart, at der er nået en grænse, og at man fra politiets side nu gør mere for at vise alle borgere i byen, at politiet findes, og at de agter at være aktive i byen, indtil der er ro og orden igen.

– Vi er mere synlige, og vi har øget tyngden af politiets tilstedeværelse i byen, siger Tage Jehn.

Sideløbende med, at man fra politiets side, er mere synlige i bybilledet, kører der også et samarbejde mellem Skole, Socialforvaltningen og Politiet (SSP), hvor politiet tager ud på skoler og i ungdomsklubber for at få de unge i tale. Før de begynder at foretage sig virkelig dumme og kriminelle ting.

– Vi løser sjældent sådanne tilfælde som det her ved at sætte hårdt mod hårdt, fortæller Tage Jehn og fortsætter:

– Vi vil gerne have dialogen, og den får vi med hjælp fra SSP-medarbejderne.

Ønsket om dialog rækker dog kun så langt. Og der virker bare til at være en gruppering af unge i byen, der ikke ved, hvordan man opfører sig ordentligt.

– Der er også nogen, der ikke ønsker den (dialogen, red.). Dem tager vi anderledes fat i og fortæller dem, hvor skabet skal stå, når man går rundt i byen, siger Tage Jehn.

Newsbreak.dk forsøger at få fat på SSP-konsulent fra Haderslev Kommune, Peter Jensen, for at få hans besyv med på, hvad der går for sig i Haderslev, og hvordan man fra kommunens side forsøger at løse det. 

Powered by Labrador CMS