Flertal af danskere vil forbyde rygning i biler med børn

De fleste danskere ser gerne et forbud mod røg i bilen. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Rygning i bilen og børn er ikke nogen god kombination. Det mener syv ud af ti danskere ifølge en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.dk.

Målingen viser, at 69 procent af danskerne er klar til at forbyde rygning i bilen, hvis der er et barn til stede.

I USA, Canada, Australien og Frankrig har man ifølge Altinget indført forskellige former for lovgivning, der forhindrer rygning i biler med børn. Og i Storbritannien har regeringen netop fremlagt lovforslag om et forbud.

Ifølge målingen er det de Radikales vælgere, der er mest positive over for et dansk forbud mod rygning i bilen, når der er børn på bagsædet.

De Radikales sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R) er da heller ikke helt afvisende over for ideen:

»Hvis der er et problem, hvor børn udsættes for passiv røg i bilen, så synes jeg, at det er forkert. Om der skal lovgivning til, ved jeg ikke, men jeg vil ikke udelukke det,« siger Marlene Borst Hansen til Altinget.dk.

»Det er ikke et urimeligt krav, at folk må kunne tilsidesætte sin rygetrang, indtil bilkørslen er overstået,« tilføjer hun.

Hverken SF eller Enhedslisten går dog ind for et forbud mod røg i bilen, som ifølge de to partier er et alt for vidtgående indgreb i folks privatliv.

I Kræftens Bekæmpelse tænder man heller ikke på tanken om at forbyde rygning i bilen, når der er børn på bagsædet. Overlæge Inge Haunstrup Clemmensen siger til Altinget.dk, at et forbud tager ansvaret fra folk og gør dem »døve over for, hvad det egentlig handler om: Nemlig, at man skal passe på sig selv«.

Powered by Labrador CMS