Forældre fundet døde i bil: De var dræbt med økse – deres søn sad bag rattet

Tirsdag starter retssagen mod Lars Kragh, der er tiltalt for at dræbe sine forældre med en økse. Herefter kørte han rundt med dem i en bil.

Udgivet Opdateret

9. juli 2016 efterlyste Østjyllands Politi den dengang 42-årige Lars Kragh fra Uggelhuse og hans forældre, Kirsten og Jørgen Kragh.

Familiens pårørende gik til politiet, fordi de var bekymrede for Kirsten og Jørgen Kragh på henholdsvis 69 og 74 år.

Parret fra Låsby havde ikke ladet høre fra sig i nogle dage, og lørdag bad politiet offentligheden om hjælp.

I den forbindelse ransagede politiet sønnen Lars’ hjem og gjorde bekymrende fund, der fik efterforskningen til at blive intensiveret.

Efter en intensiv eftersøgning blev han stoppet af politiet 12. juli og anholdt af politiet ved Vonge vest for Horsens. Han blev anholdt, mens han kørte rundt i en bil.

Liget af hans to forældre var også i bilen – pakket ind i plastikposer og dækket til med tæpper. Siddende i bilen. Forinden var de blevet dræbt dem med en økse.

– Jeg kan godt se, at det ser mærkeligt ud at køre rundt med to lig i så lang tid. Men jeg vidste simpelthen ikke, hvad jeg skulle gøre med dem, sagde Lars Kragh dengang i et grundlovsforhør.

Tirsdag starter retssagen mod krigsveteranen. Han har indtil videre nægtet sig skyldig.

Se flere billeder hos Local Eyes.

Lars Kragh lider af PTSD

– Lars lider af PTSD. Men jeg vælger at sige, at det ikke er den lidelse, der har fået ham til at dræbe vores forældre. Men da han ikke har erkendt sin sygdom og derfor ikke har villet i behandling, er han blevet mere og mere syg. Det har til sidst udløst en psykose, som har været fyldt med vrangforestillinger. Det er så dybt tragisk, skrev Lars Kraghs bror, Thomas Kragh, dengang til Newsbreak.dk.

Netop Lars Kraghs mor, Kirsten, kæmpede længe en kamp for veteraner med psykiske lidelser. Så meget, at hun endda var i kontakt med Dronning Margrethe, skrev Berlingske.

– Jeg har tilgivet min bror. Det var hans sygdom, der dræbte mor og far. Den Lars, som jeg er vokset op sammen med, har ikke gjort dette her. Lars er desværre blevet meget syg i sindet, og den psykotiske tilstand, han har befundet sig i, har udløst denne ulykkelige handling, skriver Thomas og fortæller, at det er en følelse, han hele tiden har haft – efter at det frygtelige udfald af forældrene og Lars’ forsvinden, og senere efterlysning, blev bekræftet.

Rammer mange veteraner

Sygdommen er post traumatisk stress syndrom (PTSD), en sygdom der rammer mange krigsveteraner. Lige som den ramte Lars Kragh.

– Lars lider af PTSD. Men jeg vælger at sige, at det ikke er den lidelse, der har fået ham til at dræbe vores forældre. Men da han ikke har erkendt sin sygdom og derfor ikke har villet i behandling, er han blevet mere og mere syg. Det har til sidst udløst en psykose, som har været fyldt med vrangforestillinger. Det er så dybt tragisk, skriver Thomas Kragh.

Fra begravelsen af Kirsten og Jørgen Kragh. Foto: Tony Brøchner/Scanpix.
Fra begravelsen af Kirsten og Jørgen Kragh. Foto: Tony Brøchner/Scanpix.

Om de skæbnesvangre dage fortæller Thomas Kragh:

– Det var hårdt, tragisk og fuldstændig surrealistisk. Samtidig var det en lettelse, at vi fik vished om deres skæbne og ikke mindst, at de blev fundet.

Hvordan kan man hjælpe?

Krigsveteran og talsmand for Veteranalliancen, Claus Stenberg har et helt konkret forslag til, hvad der vil kunne hjælpe i fremtiden:

– Udrykningshold. Et udrykningshold, der kan tage kontakt til den syge. Og det skal ikke bestå af for eksempel læger eller psykologer, men af andre veteraner, der har samme baggrund og en fælles forståelsesramme med den syge, siger han.

Drabssagen i kronologisk rækkefølge:

* Lørdag 9. juli: Politiet efterlyser ægteparret fra Låsby og deres voksne søn, da stærkt bekymrede pårørende ikke har kunnet få kontakt med dem siden torsdag. Pårørende har fortalt, at de normalt er i kontakt med familien hver dag. Politiet ved ikke, om ægteparret er sammen med deres voksne søn. Ægteparrets koksgrå VW Golf, der også efterlyses, bliver set lørdag formiddag passere Limfjordstunnelen ved Aalborg.
* Søndag 10. juli: Det kommer frem, at politiet har ransaget den 42-årige søns hjem, der ligger i landsbyen Uggelhuse øst for Randers. Politiet finder nogle ting, der giver anledning til bekymring. Hvad det konkret er, vil politiet ikke oplyse af hensyn til efterforskningen. Det kommer samtidig frem, at sønnen lider af posttraumatisk stress efter at have været udsendt som soldat.
Både sønnen og forældrene er kendt i veterankredse, hvor de har søgt hjælp til sønnen gennem to år, oplyser Yvonne Bramsen, der arbejder i Hærens Konstabel og Korporal Forenings livline, til TV2 Østjylland.
* Mandag 11. juli: Politiet modtager et tip mandag aften fra en borger, der fortæller, at han med sikkerhed har set den 42-årige Lars Kragh og den efterlyste VW Golf i nærheden af Blåvand.
Både mand og bil er dog væk, da politiet når frem.
* Tirsdag 12. juli: For første gang siger politiet, at der kan ligge en alvorlig forbrydelse bag familiens forsvinden.
Tirsdag aften oplyser politiet, at Lars Kragh er blevet anholdt tirsdag klokken 16.16. Det fremgår ikke, hvor han er blevet anholdt, eller om politiet også har fundet hans forældre.
Klokken 20.30 afholder politiet pressemøde om sagen.
* Onsdag 13. juli: Lars Kragh fremstilles i grundlovsforhør ved Retten i Randers klokken 13.

Hos Veteranalliancen har man regnet på tallene og her mener man, at man med et årligt budget på seks millioner kroner kan få tre udrykningshold op at køre og på den måde dække hele Danmark.

– Og så skal de selvfølgelig have den rette uddannelse, understreger Claus Stenberg.

– Pengene er der

Talsmanden har svært ved at se, hvordan man ikke kan finde pengene til de foreslåede udrykningshold.

– Der er lige blevet uddelt medaljer for 20 millioner kroner. Men det er ligsom om, at dén ene dag, vi bliver hyldet, står politikerne på ryggen af hinanden for at sige pæne ord og blive fotograferet med os. De 364 andre dage om året hører vi ikke så meget til dem, siger Claus Stenberg med en slet skjult sarkasme i stemmen.

Lige nu er der ifølge Claus Stenberg i hvert fald ikke nogle konkrete planer på bordet

Flere dør af selvmord end i krig

At problemet med PTSD-ramte veteraner er større end som så, vidner ikke kun den seneste tids overskrifter om mord og selvmord om.

– Der dør faktisk flere af selvmord efter hjemsendelsen end i selve krigene. I USA begår 22 soldater selvmord. Hver dag, siger Claus Stenberg, der også kan fortælle, at man regner med, at der i alt er omkring 40.000 veteraner i Danmark.

Der er også en livline

Hærens Konstabel- og Korporalforening har en livline for veteraner og pårørende, der har føler en eller anden form for problemer.

Den kan du læse meget mere om HER.

Powered by Labrador CMS