Forældres værste frygt: Sygdom lammer og dræber spædbørn

Pneumokokmeningitis er en af de mest frygtede sygdomme blandt børn. Lammelse og død er nogle af de farligste konsekvenser ved sygdommen.

Udgivet Opdateret

Meningitis er en betændelsessygdom, der opstår i hjerne- og rygmarvshinderne. Den frygtede pneumokokbakterie har indtil nu været den enkeltstående bakterie, som har været årsag til flest tilfælde af meningitis i Danmark. Bakterieinfektionen er særlig hyppig hos born, hvorfor at det er en af de børnesygdomme, der i de senere år har fået størst opmærksomhed.

Ifølge Statens Serum Institut blev der registreret 734 tilfælde af pneumokokmeningitis i 2014.

Symptomer på pneumokokmeningitis

Hvis man er i tvivl om man har fået miningitis, så har Meningitisforeningen samlet en række symptomer, som man kan kigge efter. Det er særligt om personen er bleg, døsig, konfus og får hovedpine, der kan afsløre sygdommen.

Men derudover er det er også normalt, at personer vil opleve hurtig vejrtrækning, nakkestivhed og smerte i leddene. Samtidig vil personer være mere følsom overfor lys, men også opleve at have kolde hænder og fødder – samtidig med høj feber.

Spædbørn

Der er en række symptomer, der er særligt tydelige ved spædbørn. Derfor er det vigtigt som forældre, at man har et konstant øje på sit barn. Spædbørn vil typisk være meget søvnig, opleve en meget høj temperatur, men også nægte at spise eller kaste op som følge af mad. Derudover er det også set, at spædbørn får en skjoldet hud, som gør, at de nærmest kan se blålig ud.  Man vil kunne se små mærker med en blålig eller lilla farve, som er på størrelse med et knappenålshoved.

De helt små børn vil samtidig opleve, at der vil være en ekstrem skælven. Det er typisk, at det svært at skille de tidlige tegn på meningitis og blodforgiftning og de mere normale børnesygdomme. Men ved meningitis og blodforgiftning, så er det særlige, at tilstanden forværres hurtigt.

Årsag til pneumokokmeningitis

Pneumokokbakterier er naturligt hos mange mennesker. De findes bagerst i næsen og i svælget. Disse spredes konstant gennem nys, nærkontakt og hoste. Dette er som regel harmløs, men uheldige omstændigheder kan gøre, at nogle personer vil blive syge. Pneumokokbakterien, også kendt som streptococcus pneumoniae, kan være årsag til mange sygdomme, hvilket kan være alt fra bihulebetændelse til livstruende lungebetændelse, meningitis og blodforgiftning.

Årsagen til Pneumokokmeningitis opstår, fordi bakterierne er trængt ind i blodbanen, hvorfra de bevæger sig rundt i kroppen. Til sidst vil de nå hjernen, hvor de vil inficere hjernehinderne og den væske, som kaldes cerebrospinalvæsken, der beskytter hjernen og rygmarven. Hvis bakterierne når så langt, så kan man inden for en meget kort periode blive livstruende syg, gå i koma eller i værste konsekvens dø. Altså er sygdommen voldsomt eksplosiv, hvis den når hjernen.

Vaccination mod pneumokokmeningitis

I 2007 blev der indført en pneumokokvaccination indført som en del af børnevaccinationsprogrammet. Dette skulle være med til at forebygge pneumokoksygdommen – og særligt invasiv pneukoksygdom, der også er kendt som IPS.

Der findes to slags vaccinationer, der skal fremkalde en specifik antistofproduktion. For børn kan det gøre sig gældende, at man er nødt til at vaccinere flere gange. Ved en vaccination vil der typisk opstå bivirkninger efter et par dage. Det er typisk, at der vil opstå en lokal ømhed og hævelse, hvor vaccinationen er blevet injiceret.

Er pneumokokmeningitis dødelig?

Det korte svar er; ja, sygdommen kan godt være dødelig. Det sker, hvis betændelsestilstanden i hjernen ikke kan forhindres med antibiotika eller anden, lignende behandling.

Hvem kan få pneumokokmeningitis?

Alle kan i princippet blive ramt af sygdommen, men det er særligt børn under to år, der bliver ramt af sygdommen. Men derudover er det ældre over 65 år, der er i risikogruppen.

FAQ om pneumokokmeningitis

Herunder er samlet en liste over relevante spørgsmål i forbindelse med pneumokokmeningitis.

Hvem skal vaccineres?

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Alle små børn vil blive vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet. Det vil ske, når de er tre, fem og 12 måneder gamle. Derudover anbefales det, at ældre over 65 år bør vaccineres mod pneumokokker. En vigtig detalje er, at det anbefales, at hvis milten skal fjernes – så skal der foretages en vaccination.

Hvad sker der efter sygdommen?

Det er normalt efter sygdommen, at børn kan få raserianfald, mens voksne kan opleve en følelse af at være nedtrykt, men også irritabel. Det er normalt, at disse symptomer går i sig selv, men det kan udløse vedvarende psykiske problemer.

Ifølge Miningitisforeningen, så er det normalt, at 20% af de børn, der overlever pneumokokmeningitis vil opleve en grad af høretab. Derudover kan der opstå skader i hjernen, men også i nervesystemet, der kan lede til indlæringsvanskeligheder, problemer med koordinering og bevægelse – det kan for eksempel være spastiske lammelser, epilepsi, men også tale- og sprogproblemer. De fleste overlever dog uden permanente skader.

Powered by Labrador CMS