Forskere får millioner af Coca-Cola: Freder fastfood og sodavand

En forsker har fået millioner af Coca Cola. Pressefoto
Udgivet Opdateret

Der er intet bevis for, at for meget mad, fastfood og sodavand er den primære årsag til overvægt. Vi burde i stedet fokusere på at dyrke mere motion.

Sådan lyder budskabet fra forskerne i Global Energy Balance Network, GEBN, hvor den danske fedmeforsker Arne Astrup fra Københavns Universitet sidder i bestyrelsen, skriver metroxpress.

GEBN er kommet i strid modvind, efter at New York Times har afsløret, at Coca-Cola har støttet netværket og dets fem repræsentanter med cirka 33 millioner kroner i donationer.

Arne Astrup har også personligt modtaget et ukendt beløb fra Coca-Cola, fremgår det af netværkets hjemmeside, som er registreret hos og administreres af Coca-Cola i USA.

Både budskabet og Coca-Colas støtte møder nu kritik fra danske eksperter.

»Man kan ikke bare drikke og spise løs og så tro, man kan motionere sig fra det,« siger Preben Westergaard Hansen, ernæringsekspert på Metropol.

»Det kan jo ikke undre, at Coca-Cola gerne vil have dette budskab ud, men det er jo direkte forkert at sige, at det er motionen, som er afgørende for, om vi bliver overvægtige eller fede.

Forskere bør holde sig fra den slags støtte

Professor Berit L. Heitmann, forskningsleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Københavns Universitet, er enig:

»Jeg er af den bestemte opfattelse, at alle forskere bør afholde sig fra den form for økonomisk støtte, for erfaringer viser, man ikke kan drive god forskning med den slags økonomiske bindinger.«

Danske Coca-Cola ønsker ikke at udtale sig, men henviser til firmaets internationale tekniske chef, Ed Hays, som har afvist kritikken og samtidig indrømmet, at firmaets mål er at få flere mennesker til at drikke mere cola.

I et skriftligt svar til metroxpress afviser Arne Astrup, at det er et problem, at Coca-Cola donerer millioner til fedmeforskerne i Global Energy Balance Network:

»Det er ikke nemt at få sådan et netværk finansieret, så jeg synes, det var positivt, at Coca-Cola gav et uforpligtende bidrag til etableringen.«

Han oplyser, at han selv fik penge fra Coca-Cola for en konsulentopgave i 2014, ligesom han også har fået løn af McDonald’s.

Spørgsmål: Kan du forstå, hvis nogen mister tillid til dig, når de kan se, at du modtager penge fra Coca-Cola og McDonald’s, og du så udtaler dig om sukker og fedme?

»Når jeg udtaler mig, så er det baseret på videnskabelige studier, og mine fortolkninger er ikke påvirket af, at jeg samtidig rådgiver for eksempel McDonald’s om produktudvikling,« siger han og slår samtidig fast, at han ikke mener, at sodavand skal frikendes i fedmedebatten.

»Kritikken går på, at GEBN skulle nedtone kosten og drikke og i stedet fremhæve motion – hvis du kender mig, ved du, at det er præcist det modsatte, jeg gør. Jeg banker løs på alle om at reducere sukker i drikkevarer.«

BNB

Powered by Labrador CMS