Forsvundet i knap tre år: Nu opgives jagten på MH370

De tre lande, der har stået for eftersøgningen, oplyser tirsdag, at den nu indstilles. Pårørende kæmper for genoptagelse.

Eftersøgningen afsluttes nu. Det er ikke lykkedes at finde flyet MH370. Arkivfoto: Rob Griffith/Scanpix
Eftersøgningen afsluttes nu. Det er ikke lykkedes at finde flyet MH370. Arkivfoto: Rob Griffith/Scanpix
Udgivet Opdateret

For knap tre år siden – 8. marts 2014 – var en Boeing 777 på vej fra Kuala Lumpur til Beijing, da flyet forsvandt sporløst i det sydlige indiske ocean efter at være styrtet ned. Siden da har malaysiske, australske og kinesiske myndigheder kæmpet for at finde flyet – og dets 227 passagerer og 12 personale.

Den eftersøgning er nu slut, meddeler de tre lande. Ikke fordi flyet er fundet, men fordi det simpelthen har vist sig for svært at finde flyet. I en fælles udtalelse skriver de tre landes transportministre:

– Tirsdag (dansk tid, red.) har det sidste eftersøgnings-fartøj forladt eftersøgningsområdet under vand. Malaysia Airlines fly MH370 er ikke blevet fundet i det 120.000 kvadratkilometer store søge-område i det sydlige indiske ocean.

Burde ikke være tilladt

Nogle af familierne til de mange passagerer og besætningsmedlemmer, der forventes omkomne, har udtrykt sig gennem gruppen Voice370. Netop denne gruppe har udsendt en udtalelse som følge af myndighedernes beslutning.

– Det kan ikke bare accepteres, at et passagerfly får lov at forsvinde uden et spor. Det er uansvarligt at standse eftersøgningen nu, og det viser en overraskende mangel på tro på de data, værktøjer og så videre, som eksperter sammenbragt af myndighederne selv har  samlet. Vi appellerer til at genoverveje beslutningen.

Mysteriet om MH370

Tirsdag har regeringerne fra Kina, Malaysia og Australien oplyst, at de suspenderer eftersøgningen efter flyet MH370 i Det Indiske Ocean.

Eftersøgningen har ikke kastet resultater af sig på trods af, at der er benyttet de fremmeste videnskabelige redskaber og metoder, skriver landene i en fælles pressemeddelelse.

Læs om det forsvundne fly her, der har været en af luftfartens største mysterier:

* Passagerflyet rute MH370 fra Malaysia Airlines lettede 8. marts 2014 fra Kuala Lumpur i Malaysia for at flyve til Beijing i Kina.

* Flyet, en Boeing 777 med 239 mennesker om bord, nåede aldrig frem.

* Myndighederne siger, at det forlod sin rute og af uklare årsager og satte kursen sydpå.

* Teorien er, at det fortsatte med at flyve, indtil det løb tør for brændstof, hvorpå det styrtede ned i Det Indiske Ocean.

* Der er tale om et af luftfartens største mysterier.

* I slutningen af juli blev der fundet en vragdel på den franske ø La Réunion i Det Indiske Ocean. Det var en del af en vinge – en såkaldt flaperon.

* Eksperter har undersøgt vragdelen, og Malaysias premierminister har bekræftet, at der er tale om en vragdel fra MH370.

* Analyser viser også, at to store metalstykker, der er blevet fundet i Mozambique på det afrikanske kontinent, med stor sandsynlighed stammer fra flyet.

* Der er fundet lignende dele på øen Mauritius, der ligger øst for Madagaskar, og i Sydafrika.

* Få uger før flyet lettede fra Kuala Lumpur har piloten trænet en rute, der afviger fra turen til Beijing, men i stedet flyver ud over Det Indiske Ocean i den retning, som eftersøgningen har fokuseret.

* Oplysningen stammer fra magasinet New York, der angiveligt har set en hemmeligstemplet rapport fra myndighederne i Malaysia.

* 17. januar 2017 suspenderer Kina, Australien og Malaysia eftersøgningen efter flyet.

* I Frankrig er en selvstændig efterforskning i gang. Her har en undersøgelse ikke fundet spor i passagerne og pilotternes baggrund.

Kilde: Reuters, AFP, Ritzau

Der er ikke fundet ret mange spor efter flyet, men i juli 2015 blev en del af flyets vinge fundet på Reunion Island, mens små stumper er skyllet i land på Mauritius, Madagaskar, Mozambique og Tanzania.

Powered by Labrador CMS