Forurener bilos og svævestøv din mad?

Mad dyrket ved en trafikeret vej er naturligvis mere eksponeret for bilos og andre forureningskilder - men konklusionerne er - måske - overraskende.

Får du forurenet mad hvis maden produceres tæt på en trafikeret vej? Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Forurenet mad produceret tæt ved trafikerede veje, er ikke nødvendigvis farligt at spise.

Men inden man spiser fødevarerne, så skal eksempelvis grøntsager skylles godt. Det skriver Videnskab.dk på baggrund af et spørgsmål fra en læser til netavisens norske søstersite, Forskning.no. Her spørger læseren om hvilken effekt forureningen har på de afgrøder, der vokser langs de norske veje.

Og luftforurening er skam noget, man skal tage alvorligt. 6,5 millioner mennesker dør hvert år af de små partikler, der bliver spyet ud af de store fabriksskorstene samt udstødningsrørene på bilerne. Det viser en rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

Forurenet mad vokser langsommere

Langt de fleste forureningstyper, der kommer fra trafikken, gør ikke egentlig skade på grøntsager, der vokser langs vejene. Og der er slet ingen indvirken på grøntsager og fødevarer, der er mere end 10 meter væk fra vejen. I de fleste tilfælde vil der blot være tale om, at grøntsagerne vokser langsommere, end de egentlig burde.

De almindelige mængder af CO2, Nitrogenoxider fra forbrændingsmotorer, svævestøv, bly og andre tungmetaller, er ikke noget planterne optager i større mængder. De sidder mest udenpå ogd erfor er det vigtigt at vaske fødevarer grundigt, inden de bruges. Det oplyser Erik Joner, seniorforsker ved Norsk Institut for Bioøkonomi (NIBIO), til Forskning.no.

Vejsalt optages

Værre ser det ud med den vejsalt, der spredes, når det er vinter og isen skal væk fra vejen. Men her er det selve planten,d er bliver ramt og dør.

“Salt er vandopløseligt, så det optager planterne gennem rødderne, og planter tåler ikke saltvand”, siger Erik Joner.

Så konklusionen må være, at trafikken ikke forurener nok til at ødelægge maden, som vokser langs vejen. Og at vi skal huske at vaske grøntsagerne godt

Svangerskabs-forgiftning

Mens bilos og partikler fra de trafikerede veje tilsyneladende ikke betyder det helt store for, om vi får forurenet mad, så er det langt værre for gravide, der bor i områder med støj og luftforurening fra trafik. De har nemlig en større tendens til at få svangerskabsforgiftning, viser ny dansk forskning ifølge Videnskab.dk.

Forskere har længe vidst, at luftforurening kan have en skadelig virkning på den gravides krop, men det er første gang, at forskere kobler støjforurening til risikoen for svangerskabsforgiftning.

Motion er sundt trods bilos

Er du motionsløber og har du hang til løbeture i storbyen så er det faktisk sundt – på trods af skorstensdampe og bilos.

Det konkluderer et stort forskningsprojekt fra Hvidovre Hospital, ifølge Metroxpress.

Undersøgelsen bygger på 16 års opfølgning af mere end 57.000 personer, som er fyldt 50 år fra Aarhus og København.

– Motion, også midt i storbyen, mindsker risikoen for at blive indlagt på hospitalet med cirka 15 procent for astma og op til 19 procent med KOL, forklarer Charlotte Suppli Ulrik, som er professor på Hvidovre Hospitals Lungemedicinske Afdeling.

Sådan undgår du den værste luftforurening

Det øger risikoen for blodpropper, når man udsættes for luftforurening fra for eksempel bilos og brændeovne.

1. Bor du tæt på en trafikeret vej, så undgå at åbne dine vinduer mod gaden i myldretiden og luft ud mod gården eller haven.

2. Ifølge Danmarks Lungeforening bliver man udsat for markant mindre luftforurening, hvis man bor mindst 50 meter væk fra en trafikeret vej.

3. Tag cyklen frem for bilen. I en bil er du tættere på andre bilers udstødningsgasser, der trænger ind i kabinen gennem ventilationsanlægget. I København kan man bruge de grønne cykelruter

4. Undgå at løbe eller dyrke andre krævende udendørs aktiviteter på steder med høj luftforurening såsom trafikerede veje i myldretiden.

5. Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet laver dagligt en luftudsigt, der viser luftforureningen i dit område. Du kan se den her.

6. I områder med mange brændeovne, skal man være opmærksom på, at forureningen typisk er højest om aftenen.

7. Luftforurening findes også indendørs. Forskerne er dog i tvivl om, hvor meget effekt, det har på hjertet. Men det er altid en god idé at lufte ud efter, at du har haft stearinlys tændt.

Kilde: Hjerteforeningen.

Powered by Labrador CMS