Franske myndigheder: 3D bør forbydes for børn

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Dansk overlæge mener, at Sundhedsstyrelsen bør advare mod 3D, der kan give uoprettelige skader på børns syn

3D-spil og -film kan ødelægge børns syn. Det skriver den franske sundhedsstyrelse ANSES i en ny rapport og anbefaler derfor et forbud mod brug af 3D-teknologi for børn under seks år. Man anbefaler også, at børn mellem seks og 13 år bør moderere deres brug.

Danmark bør følge i fodsporene på den franske anbefaling, mener overlæge på øjenafdelingen på Glostrup Hospital Jon Peiter Saunte. Han har læst den franske rapport og fortæller til Radio24syv, at konsekvenserne kan være alvorlige.

»Hvis evnen til at fokusere ikke fungerer, kan du for eksempel ikke gribe en bold, der bliver kastet til dig, fordi dybdesynet er ødelagt. Når skaden først er sket, er der intet man kan gøre for at rette op på den igen,« siger han.

Når man ser på et 3D-billede, tvinges øjnene til at fokusere to steder. På skærmen og foran seeren. Sådan får man 3D-effekten Og hvis seerens øjne ikke er færdigudviklede, kan evnen til at fokusere blive ødelagt. Og da øjnene først er færdigudviklede ved 13-års alderen, anbefaler ANSES forbuddet.

Både Nintendo og adskillige TV-producenter advarer allerede mod, at 3D-funktionerne bruges af børn, men det er første gang, der opfordrer til et egentligt forbud.

Venstres forebyggelsesordfører, Jane Heitmann (V), fortæller, at rapportens anbefalinger kommer bag på hende, men at hun ikke vil være med på et eventuelt forbud, som det er foreslået i Frankrig. Det er forældrene, der skal styre, hvad deres børn ser.

»I første omgang er det vigtigt at få fortalt forældrene, at der er en mulighed for, at det kan give øjenskader,« siger hun til Radio24syv.

Hun vil yderligere, efter at være blevet gjort opmærksom på rapporten, rette henvendelse til sundhedsministeren:

»Jeg vil bede ham om at verificere rapporten, og når jeg har fået svaret fra sundhedsministeren, vil jeg selvfølgelig vurdere, hvad det næste initiativ eventuelt skal være,« siger Jane Heitmann.

Der er ingen dansk forskning på området, ligesom Sundhedsstyrelsen oplyser, at man ikke har vurderet 3D-teknologiens af børns øjne.

Jon Peiter Saunte overvejer nu, om ikke han skal opfordre Danske Øjenlægers Organisation til at tage sagen op og komme med en officiel anbefaling.

»Der mangler forskning på området, men det peger bestemt på, at 3D-film er skadelige for børnenes syn,« siger han og fortsætter:

»Man kan undres over, at der aldrig er blevet kigget nærmere på denne teknologi, inden den blev sluppet løs på det danske marked.«

I Medierådet for Børn og Unge fortæller formand Anne Mette Thorhauge, at man læste op på teknologien for nogle år siden, da den begyndte at blive udbredt i Danmark.

»Dengang var der ingen forskning, der pegede på en evidens for, at 3D-teknologi var skadeligt, så vi besluttede os for at se tiden an. Men vi vil da følge med i spænding, hvis der kommer opfølgende forskning,« siger hun til Radio24syv.

3D-teknologien har vundet stort fremskridt i de seneste ti år, hvor flere og flere biograffilm kan ses i en 3D-version. Men også i hjemmet er 3D ved at have gjort sit indtog. Næsten alle nye fladskærme har 3D-funktioner, og mange børn spiller på Nintendos håndholdte 3DS – en spillemaskine, der har en 3D-skærm.

I 2013 blev der solgt 57.558 af dem i Danmark.

Powered by Labrador CMS