Gallup: Nu er rød blok i front

Stemmer vælgerne som den nyeste meningsmåling fra Gallup, så kan Morten Østergaard og Helle Thorning igen sætte sig i henholdsvis- indenrigs- og statsministerstolen. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Flertallet er tippet over til Helle Thorning-Schmidt (S).

Det viser dagens Gallup-måling, skriver B.dk.

Her står rød blok til 50,7 procent, mens blå blok må nøjes med 49,2 procent af stemmerne. Det svarer til 89 og 86 mandater til henholdsvis Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).

Det er første gang i valgkampen, at Gallup har registreret et rødt flertal, men også andre institutter som Wilke, Voxmeter og Greens har de seneste dage vist en føring til Thorning.

Socialdemokraterne står til at blive landets største parti med 27,6 procent af stemmerne. Det er en fremgang i forhold til torsdagens Gallup-måling på 1,8 procentpoint. Venstre taber et procentpoint og ligger til 20,7 procent af stemmerne.

Det skal dog understreges, at den statistiske usikkerhed for de to store partier er plus/minus tre procentpoint.

Vigtig for S og Helle T

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er dagens Gallup-måling meget vigtig for Socialdemokraterne og Helle Thorning Schmidt.

»Den her måling flugter jo fuldstændig med det, vi har set over en tid. Nemlig at rød systematisk æder sig ind på blå blok, og nu altså har gjort det i et omfang, så man faktisk kommer forbi blå blok,« siger Thomas Larsen til B.dk. Han mener, at det bestemt vil få troen på en valgsejr til at stige i S-lejren.

Han ser også et ganske andet opsigtsvækkende mønster ved målingen.

»Det er en fremgang for rød blok, som i høj grad bliver båret frem af Socialdemokraternes egen styrke,« siger han og slår fast, at det vil være en »sand triumf« for Helle Thorning-Schmidt, hvis resultatet på valgdagen ender med at se sådan ud for Socialdemokraterne, fordi det ligger over valgresultatet fra 2011.

Lang kampagne bærer frugt

Thomas Larsen mener, at det er Socialdemokraternes godt fem måneder lange, systematiske kampagne, der for alvor viser sig i meningsmålingerne nu. Samtidig har de ramt momentum nu, hvor økonomien er i bedring og Løkkes troværdighed i bund.

»Socialdemokraterne ridder på en bølge. Alle meningsmålinger viser samstemmende, at Socialdemokratiet styrkes, og at rød blok står stærkere. Derfor er det også helt evident, at hvis det ikke meget snart lykkes Lars Løkke Rasmussen og blå blok at dæmme op for den bølge, så er Thorning på vej på et genvalg,« siger Thomas Larsen.

Helt så sikker er valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet ikke. Han betegner Socialdemokraternes fremgang på knap to procentpoint som »voldsom« og kan ikke se, hvad der skulle være grund til det store hop.

»Jeg synes ikke, at der er sket markante ting i valgkampen, som for alvor skulle kunne flytte noget så meget. Derfor er jeg nok tilbøjelig til at sige, at man nok lige skal klappe hesten i forhold til at sige, hvor stor udvikling der egentlig har været,« siger han til B.dk.

“Rullende” måling

Det er værd at bemærke, at målingen er en såkaldt rullende måling. Ud af 1.000 respondenter er cirka 2/3 gengangere fra den foregående måling, mens 1/3 er nyadspurgte repræsentativt, udvalgte vælgere.

»Det er et hop baseret på udskiftning af 330 respondenter, og det er meget voldsomt, at det skulle kunne flytte så meget. Særligt når jeg ikke kan komme på, hvad der skulle være sket. Havde der nu været en debat, hvor Lars Løkke var faldet fuldstændig igennem eller lignende så kunne man sige, at der så kunne have været noget om det. Men det synes jeg ikke, der har været,« siger Rune Stubager.

Ifølge forskeren er tendensen dog klar.

»Det er jo gået i rødt favør i hele valgkampen. Også i de vægtede meningsmålinger, hvor flere bliver vejet sammen. Så den tendens tyder på at være sikker nok.«

Powered by Labrador CMS