Genåbning: Tag dette med i fitness-centret

Du skal ikke frygte andres sved, men du kan med fordel tænke over, hvordan du agerer, når landets fitnesscentre åbner igen.

Torsdag sker det: Flere fitnesskæder åbner igen. Der er dog nogle klare restriktioner, du skal overhold. Dem kan du se længere nede. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Du kan jo springe teksten over og gå direkte i bunden af artiklen for at se, de retningslinjer, der skal overholdes i dit fitness-center.

Det kan nu også være en god ide lige at få teksten – og brugbar information – med.

Ligesom med træningen skal der jo kæmpes en smule, før resultatet kommer.

God træning – og læsning.

Ikke alt er som før

Selv om crosstraineren er den samme, er alt ikke som før, når fitnesscentrene igen slår dørene op.

Ud over at centrene skal følge en række nye retningslinjer udstukket af Kulturministeriet, bør du også ændre din egen adfærd for at undgå coronasmitte.

– I retningslinjerne står der, at fitnesscentrene skal spritte maskinerne af, men jeg kan godt have mine forbehold over for, hvorvidt de kan leve op til det i praksis, siger Allan Randrup Thomsen, der er virusforsker ved Københavns Universitet.

Han anbefaler, at du tager din egen sprit og klud med, så du kan tørre af på de steder, hvor andre har haft deres hænder.

Du skal til gengæld ikke gå i panik over sved, der pibler fra personen på løbebåndet ved siden af dig, fastslår han.

– Sved er ikke noget problem i den her sammenhæng. Der kommer ikke virus ud med sveden, siger Allan Randrup Thomsen.

(Du kan se retningslinjerne – og hvordan, du skal forhold dig – i bunden af artiklen).

Ifølge de nye retningslinjer skal man som udgangspunkt holde en meters afstand til de andre i centret, men ved “fysisk anstrengelse” er anbefalingen to meter.

– Jeg synes ikke, det er fuldt adresseret, at virussen kan smitte gennem aerosoler, der er små dråber, som kan svæve i luften længe og ikke nødvendigvis tager højde for afstandskravene, siger Allan Randrup Thomsen.

Medmindre der er god ventilation, vil aerosolerne typisk ophobe sig, når en række fysisk belastede mennesker befinder sig i samme rum.

Er du i risikogruppen, anbefaler han derfor, at du tænker dig om, inden du tager til anstrengende holdtræning – eller at du søger mod eksempelvis yogahold, hvor det ikke er samme problem.

Du kan også med fordel undersøge, hvornår dit lokale center har færrest besøgende og komme i det tidsrum, hvis det er muligt for dig. Jo færre mennesker, jo mindre er sandsynligheden for at blive smittet.

Væbn dig med tålmodighed

Og så skal du væbne dig med lidt tålmodighed, lyder rådet fra Brian Schneider, der er administrerende direktør i den landsdækkende fitnesskæde Loop.

– Det vigtigste i starten er, at vores gæster ikke lader sig gå på af, at det hele ikke er, som før vi lukkede ned, og at man husker at tage de gode vaner i forhold til håndhygiejne og afstand med sig, siger han.

I henhold til de nye retningslinjer må fitnesscentrene ikke låne dig svedabsorberende udstyr som yoga- og træningsmåtter. Nogle centre tilbyder, at man kan tage sit eget med eller købe det i indgangen.

Klar til åbning – med restriktioner

Fitness World er en af de kæder, der åbner dørene igen torsdag morgen.

I Schweiz genåbnede Fitness World sine 40 centre for tre uger siden, og i lørdags slog kæden dørene op for centrene i Polen.

Genåbningen har været en succes, og her oplever man, at de glade medlemmer udviser hensyn til hinanden og er gode til at følge de nye retningslinjer.

De erfaringer vil virksomheden naturligvis trække på, når der nu genåbnes i Danmark.

– Vi er i fuld gang med at planlægge en tryg genåbning, og vi er klar torsdag morgen. Fokus er at passe på hinanden ved at vise hensyn, holde afstand og sikre en god hygiejne. Vi har god plads i vores centre til at sikre afstanden, og vi kan styre kapaciteten i centrene via vores systemer og indgange. Helt konkret har vi i Fitness World ligeledes under nedlukningen udarbejdet et helt nyt rengørings-setup, intensiveret desinfektion, samtidigt med at vi sikrer tydelig kommunikation, har direktør Lars Frødstrup tirsdag oplyst i en pressemeddelelse.

Loop slår dørene op igen torsdag 11. juni, og det samme gør Sats og Danmarks største fitnesskæde, Fitness World. Fitness1 åbner onsdag, mens flere mindre centre allerede har slået dørene op.

Powered by Labrador CMS