Gør det ikke: Disse billeder giver hackere dine fingeraftryk

Det er ikke særligt svært at kopiere dine fingeraftryk fra et billede, som kan bruges til identitetstyveri i resten af dit liv. Men det er særligt et type billede, der bliver advaret imod.

Pas på hvad du gør med dine hænder på billeder. Det kan ende galt.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

De fleste mennesker ved godt, de ikke skal dele personlige oplysninger på de sociale medier. Det kan gælde adresse, CPR-nummer eller bankoplysninger. At dele billeder er derimod ikke noget problem. Det er endda noget, de fleste gør dagligt. Men vidste du, at hvis du deler et billede, hvor du laver håndtegnet “peace”, så kan hackere få fat i dine fingeraftryk?

Ny research viser, at billeder, hvor du holder dine hænder i et fredstegn, kan blive brugt imod dig til identitetstyveri. Hackere kan nemlig ud fra billedet genskabe fingeraftryk, som mange bruger for at få adgang til deres telefoner, computere og tablets, hvor ens personlig information ligger.

Hackere kopierer fingeraftryk fra billeder

Det er forskere fra Japans Nationale Institut for Information (NII), der har fundet ud af, at fingeraftryk nemt kan genskabes fra billeder taget op til tre meters afstand uden brug af avanceret teknologi. Så længe billedet er klart og oplyst, kan aftrykkene blive kopieret.

– Bare ved at lave et fredstegn foran et kamera, kan fingeraftryk blive tilgængelige, fortæller professoren bag forskningen, Isao Echizen.

Det er ikke første gang, der er blevet stillet spørgsmål ved sikkerheden af biometri. I 2015 genskabte en hacker Angela Merkels iris fra et foto, som han brugte i en øjeskanner med succes.

Stjålen information kan bruges resten af dit liv

I modsætning til passwords, så kan biometri ikke ændres hurtigt. Det skaber en frygt for sikkerheden af folks personlig information. Det er jo ikke muligt at ændre sit fingeraftryk, hvis først de er blevet kopieret.

– Vi efterlader fysisk biometri, hvor end vi er. Vi efterlader for eksempel fingeraftryk på alt, hvad vi rører ved og lægger selfies og videoer med familie og venner op på de sociale medier. Meget af den information kan blive fanget af svindlere, siger Robert Capps, der arbejder for et biometrifirma kaldet NuData Security og fortsætter:

– Når biometrisk data er stjålet og solgt videre til det dybe net (den del af internettet, der står udenfor søgemaskinerne), så vil udefrakommende have adgang til en brugers konto og identitet i resten af personens liv.

Betaler med fingeraftryk

En løsning kan være at lave de biometriske test mere sikre. Det kinesisk firma Goodix er i gang med at udvikle en live-fingeraftrykskanner. Den bruger aftrykkene sammen med en infrarød analyse af vævet under huden samt pulsen. At analysere flere lag af fingeren kan være en løsning, det samme kan øjeskannere.

Echizens hold har en anden løsning. De har skabt en gennemsigtig film, der kan blive sat på fingerspidserne og derved beskytte fingeraftrykkene fra nysgerrige øjne. Filmen er lavet af titaniumoxid, og den forhindrer aftrykkene i at blive kopieret, men fingrene kan stadig bruges i skannere.

– Den gennemsigtige film vi har udviklet, har hvide mønstre og kan forhindre identitetstyveri. Det bliver nemlig ikke muligt at kopiere fingreaftrykkene fra billeder, men filmen påvirker ikke fingeraftrykskannere, fortæller doktor Echizen.

I Japan blev et nyt system introduceret, der gør det muligt at betale i butikker ved hjælp af fingeraftryk, efter man har koblet sit kort til sine fingeraftryk. Det viser bare hvor meget værdi en persons fingeraftryk har i den moderne verden.

Powered by Labrador CMS