Gravid: Her er de farlige fælder

Foto: Iris/Scanpix (modelfoto)
Udgivet Opdateret

Langt de fleste gravide ved, at de skal holde sig fra rygning og alkohol. Færre ved, hvordan man undgår problematisk kemi.

– Jeg er super bevidst. Jeg har haft allergi og er lidt op i årene. Desuden har jeg en far, der er kemiker. Derfor køber jeg altid miljømærkede produkter, fordi jeg ved, at kemikalier på huden går lige i blodet.

Sådan siger 39-årige Susanne Coakley Meyer fra København, der er gravid med tvillinger.

Hun og andre kommende mødre vil gøre alt for deres ufødte børn. Og der er meget at være opmærksom på. Alt fra kost og kemi til motion og miljømærker.

Nu er der flere gode råd på vej fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S) under kampagnen “Gravid? Kend Kemien”.

Kampagnen kommer efter, at danske kvinder i en undersøgelse har peget på, at de mangler viden om, hvordan man undgår problematisk kemi. Kvinderne er enten gravide eller planlægger at blive det.

– Som gravid er man særlig følsom over for nogle kemikalier, men det kan være noget af en jungle at finde rundt i, hvordan man skal forholde sig til det. Derfor er der brug for få, enkle råd, der er nemme at følge, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Kampagnen består af syv gode råd bl.a., at man skal huske at lufte ud.

– Forskning viser, at kemikalier binder sig til støvet i hjemmet, så det er vigtigt, at der kommer fokus på at lufte ud og gøre jævnligt rent, og det skal understreges, at der er mange andre kilder til kemikalier i hverdagen, som vi som borgere ikke kan gøre så meget ved, siger professor og overlæge på Rigshospitalet, Anders Juul, der forsker i, hvordan det påvirker fosteret, når gravide udsættes for hormonforstyrrende stoffer.

Rådet med at lufte ud, overrasker 39-årig Susanne Coakley Meyer.

– Jeg har ikke meget overskud til at gøre rent, så der ligger nullermænd i krogene. Men det må jeg nok hellere komme i gang med nu, siger hun.

Susanne Coakley Meyer husker til gengæld at lufte ud regelmæssigt og sover f.eks. aldrig med computer og mobiltelefon liggende i soveværelset.

Blandt rådene er også at købe produkter med miljømærkerne Svane og Blomsten og undgå kontakt med rengøringsmidler, maling og hårfarve.

7 råd til dig, der er gravid, eller ønsker at blive det:

Undgå tobaksrøg

Drik ikke alkohol

Gør rent og luft ud

Køb miljømærket

Minimer kemikaliekontakt

Spis varieret

Minimer medicinindtaget

Newspaq

Powered by Labrador CMS