Gravid mor til fire skudt af politiet: Ringede til politiet fordi hun havde haft indbrud

Betjentene kom for at hjælpe moren, men de endte med at dræbe hende.

Charleena Lyles blev dræbt af politiet i sit eget hjem foran sine børn.Foto: David Ryder / SCANPIX
Foto: David Ryder / SCANPIX

Udgivet Opdateret

En gravid mor til fire er blevet skudt af politiet foran sine små børn. Moren døde på stedet og skyderiet kostede også hendes ufødte barn livet. Moren blev skudt i sit eget hjem, efter hun havde tilkaldt politiet, fordi hun havde været udsat for et indbrud. Det skriver The Guardian.

Drabet på 30-årige Charleena Lyles i Seattle har skabt vrede i hele USA. Politiet siger, at moren havde en kniv, men kritikkere mener, at historien er endnu et eksempel på, at politiet er ekstra voldelige overfor afroamerikanere.

Politiet dræbte en ufødt baby

Moren havde ringet til politiet, fordi hun havde haft indbrud. Kort efter de to betjente ankom for at efterforske indbruddet søndag moren, skød de moren. Hun blev erklæret død i sit hjem, før hun kunne blive sendt på hospitalet.

Moren var gravid og havde fire små børn. Tre af børnene på et, fire og 11 år var hjemme under skyderiet. De blev heldigvis ikke ramt og børnene bliver nu passet af familiemedlemmer. I politiets første udtalelse om skyderiet kaldte de Lyles for en mistænkt. Det er senere kommet frem, at moren selv havde ringet til politiet for at melde et indbrud.

– De tog ikke kun et liv – de tog to liv. Og de ødelagde de fire andre børns liv, fortæller Wanda Cockerhern, der er kusine til den afdøde mor.

Kusinen fortæller også, at Lyles fireårige datter lider af Downs syndrom. Den lille pige havde derfor svært ved at forstå, hvad der var sket med hendes mor.

– Hendes 11-årige søn blev nødt til at gå over til sin mors lig. Jeg vil se retfærdighed ske fyldest og vores familie vil have svar, siger kusinen.

Politiet kendte moren

Lyles’ familie fortæller, at moren havde psykiske problemer. De betjente, der skød mod moren, er lige nu på betalt orlov.

Det er stadig uklart, hvordan efterforskningen af et indbrud kunne resultere i et drab. Normalt sender politiet kun en betjent til at efterforske den type af sager. Men ifølge politiet blev der sendt to betjente, fordi politiet fra tidligere sager vidste, at situationen kunne komme til at udgøre en fare for betjentene.

Betjentene havde et kamera i bilen og på optagelsen antyder en af betjentene, at han kender familien. Betjentene nævner også kort mulige psykiske problemer.

– Er det her hende med de tre børn? Spørger betjenten på optagelsen.

“I kom hjem til hende og dræbte hende”

Ifølge lydoptagelserne fra politiet under hændelsen affyrede betjentene meget hurtigt deres våben, efter de havde mødt Lyles. Man kan høre, at en af betjentene spørger om en Xbox, der er blevet stjålet og om døren var låst. Kort efter begynder politiet at råbe til kvinden, at hun skal holde sig væk. Omkring 15 sekunder efter den første kommando affyrer betjentene deres pistoler.

– Hvad er grunden til at bruge dødbringende vold? Der er mange måder, man kan overmande en person uden at skyde dem, siger en anden af Lyles kusiner og fortsætter:

– Hun er ikke stor. Hun er ikke skræmmende… Hun ringede til jer og I kom hjem til hende og dræbte hende.

Sket mange gange før

Studier viser, at i USA har folk med mentale problemer og handikap meget større chance for at blive dræbt af politiet end alle andre. En undersøgelse viste, at folk med ubehandlede mentale problemer har 16 gange større chance for at blive dræbt af politiet end andre. Det amerikanske politi dræber også afroamerikanere meget oftere end resten af befolkningen.

Sagen om Lyles er ikke den første kendte sag, om en afroamerikaner der er blevet dræbt i sit eget hjem. Sidste år fik en afroamerikansk kvinde stjålet sin bil udenfor sit hjem. Da hun og hendes mand ringede til politiet for at anmelde røveriet, troppede politiet op og skød hendes mand.

Fra politiets side var påstanden, at betjentene troede, at manden var røveren. Der har været lignende sager om folk, der er blevet skudt i deres hjem i Arizona, Florida og Texas.

– De ansvarlige betjente burde ikke gå smilende rundt, når seks liv er blevet ødelagt, siger Cockhern og fortsætter:

– Hun var en god mor. Hun var en glad og sjov person. Hvorend hun gik, strålede hun.

Powered by Labrador CMS