Her er grunden: Derfor bliver du tyk

Kan du ikke lade være med at gå i køkkenskabene efter aftensmaden? Det kan være det, der gør dig tyk. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Forskere har fundet ud af, at en enkelt dårlig vane kan være det, der gør dig for tyk

Sidder du lidt for ofte foran fjernsynet om aftenen efter aftensmaden og snacker? Så kan det være grunden til, at du bliver for tyk.

Tidligere mente man, at en kalorie er en kalorie uanset, hvornår eller hvordan den indtages. Men nyere forskning viser, at det langtfra er sandheden. Tag for eksempel mandler og vingummi. En portion med 100 kalorier (det er en lille håndfuld af hver) opfører sig meget forskelligt. Vingummi er det, der populært kaldes tomme kalorier. Der er ingen næring, derfor ryger de hurtigt igennem maven og direkte ned til de øvrige organer – som kommer på overarbejde for at nedbryde dem. Mandler derimod er fulde af fibre og fedtstoffer og er altså en mere kompleks fødevare. Det betyder, at det tager længere tid, før de ryger igennem systemet, og kroppen skal arbejde mere for det, og det sætter forbrændingen igang.

Altså er de 100 kalorier ikke ens. Nu viser det sig, at tidspunktet, du spiser på, betyder meget mere, end hidtil antaget.

Aften-spiseri er en dårlig idé

Studier viser, at når mad indtages sent om aftenen – fra aftensmads-tid til uden for en persons typiske søvn-periode, er kroppen mere tilbøjelig til at gemme de kalorier som fedt i stedet for at brænde dem af som energi, siger Kelly Allison fra University og Pennsylvania School of Medicins center for vægt og spise-forstyrrelser ifølge Washington Post.

Studier af dyr har vist, at mad nedbrydes forskelligt på forskellige tider af dagen. Det kan have noget at gøre med skift i kroppens temperatur, biokemiske reaktioner, hormon-niveauer, fysisk aktivitet og absorberingen og fordøjelsen af mad, siger Steven Shea, som er direktør ved Oregon Institute of Occupational Health Sciences ved Oregon Health and Science University.

– Studiet peget på, at når man spiser uden for den normale rytme, for eksempel sent om aftenen, kan føre til vægtøgelse og højere niveau af blodsukker, som igen kan øge risikoen for kroniske sygdomme, siger Kelly Allison.

Desuden har man en tendens til at vælge fødevarer, der har et højt indhold af sukker, salt og fedt, når man er træt, fordi det tilfører kroppen hurtig energi.

Hvad gør man så?

Først og fremmest skal man droppe den sene aften-snack. Der findes et godt husgeråd:

Spis som en konge om morgenen, en prins til frokost, og en tigger til aften.

Indtag det største måltid om morgenen og det mindste om aftenen. Det samlede kalorie-indtag vil være det samme, men fordelingen vil være anderledes og mere fordelagtig.

Der er altså noget om den gode gamle smøre om, at morgenmaden er det vigtigste måltid.

Det amerikanske studie påpeger, at det kan være en udfordring for mange at ændre sine mad-vaner. Amerikanerne spiser 17 procent af dagens kalorier om morgenen, 24 procent til frokost og 34 procent til aften.

Forskerne mener, at arbejdslivet kan have meget at sige om vores spisevaner, fordi vi står for tidligt op.

Gode råd

Spis mere i løbet af dagen. Hold ikke igen, hvis du er sulten. Det kan afværge, at du har “cravings” om aftenen.

Spis tidligt. Spis dit hovedmåltid til frokost, hvis du kan. Og stop med at spise tre timer før sengetid.

Kan du ikke undvære en snack efter aftensmaden, så hold den under 200 kalorier.

Lad være med at lave en kold tyrker. Hvis du fra den ene dag til den anden stopper med at spise slik og drikke alkohol, er du næsten 100 procent sikker på fiasko. Tag små, afmålte skridt. Lav små ændringer hele tiden.

Tag noter.Før en mad-dagbog og noter, hvad der tricker din trang til at snacke sent om aftenen.

Powered by Labrador CMS