Hold dig fra disse populære lande

Coronasmitten spreder sig over hele Europa - nye lande på alarmliste.

Udgivet Opdateret

Udenrigsministeriet fraråder nu rejser til Portugal, Holland, Schweiz og Østrig. De fire populære lande tilføjes, da coronavirussmitten er så udbredt, at det ikke forsvarligt kan lade sig gøre at rejse her til. Det kræver, at mere end 30 af 100.000 personer i pågældende land er testet positive for Covid-19 over den seneste uge.

Tallet kaldes incidenstallet, og det bruges også herhjemme. For, at lande igen kan komme af sortlisten, skal de under 20 smittede per 100.000 indbyggere. En krølle på halen er i øvrigt, at Danmark faktuelt har så mange smittede, at rejser til Danmark ville blive frarådet af Danmark selv – hvis det kunne lade sig gøre.

Rejsevejledninger er ikke krav, men anbefalinger. Du kan derfor ikke blive straffet for ikke at følge dem, men det kan få betydning i forhold til eventuel hjælp og erstatning, hvis du alligevel vælger at tage af sted. I galleriet over artiklen kan du se alle lande, Danmark aktuelt advarer mod.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Sådan afgøres det

Forstå her, hvordan de danske myndigheder afgør et lands rejsestatus:

* Udenrigsministeriet opgør landene i EU, Schengen-området og Storbritannien efter, om de er “åbne lande” eller “karantænelande”.

* Status afhænger af det aktuelle smittetryk i det pågældende land.

* Men også på testniveau, og hvor stor en andel der testes positive. Maksimalt fem procent af de testede må testes positive for coronavirus.

* For at være “åbent” skal et land ugentligt have i gennemsnit under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

* Er et land åbent, vil i forbindelse med coronapandemien have en gul farve i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Det betyder, at man kan indrejse med forsigtighed.

* Hvis antallet af nye smittede når op på 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge i et land, ændrer Udenrigsministeriet det pågældende lands status til “karantæneland”.

* Sker det, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til det pågældende land. I så fald skifter landets farve til orange i ministeriets rejsevejledning.

* Derudover kan et land også blive orange, hvis der er særlige restriktioner for danske borgere, som rejser dertil. Eksempelvis hvis der er krav om 14 dages karantæne.

* Listen opdateres ugentligt, og et land kan komme af og på listen alt efter udviklingen.

* Spanien risikerer i øjeblikket at rykke over på listen over “karantænelande”, da landet de seneste to uger har haft 24,6 nye smittetilfælde om ugen ifølge tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

* Den seneste opdatering gælder fra torsdag eftermiddag og gælder foreløbig en uge.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Faktisk er Ungarn også blevet tilføjet listen over lande, der advares mod på grund af for højt smittetal, men Ungarn var på grund af karantæneregler ved indrejse allerede på listen. San Marino er som nyhed ikke længere med på listen.

Nyt fra Norge

Som tidligere nævnt er smitten i Danmark høj. I 55 kommuner over hele landet er der mere end 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet forventes det nu, at Norge ved midnat mellem fredag og lørdag tilføjer Nordjylland og Sjælland til listen over danske regioner, hvor der er krav om 10 dages indrejsekarantæne, hvis man kommer fra Danmark. Dermed er alle regioner med.

Normalt vil Udenrigsministeriet lave en kontramelding og fraråde danskere mod at rejse til lande, hvor danskere påkræves karantæne ved ankomst, men da det fortsat er muligt at afholde ferie i Norge, hvis man opholder sig på et passende karantænested, sker det ikke.

Danske rejsende til regionen North West i Storbritannien opfordres til at lade sig teste ved hjemkomst på grund af et højt smittetal i den region. Ifølge modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande opfordres man til at lade sig teste efter hjemkomst, hvis man er på rejse i en region, hvor smittetallet stiger til 50 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere per uge.

Powered by Labrador CMS