Johanne Schmidt-Nielsen: Danmarks reaktion er grotesk

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Simon Læssøe/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Danmark burde påtage sig det ansvar, man har for de mange flygtninge, der kommer hertil. Det mener Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

»Jeg synes, det er temmelig grotesk, at Danmark har valgt at reagere på den historisk flygtningekrise i verden ved at sige: Hvordan kan vi finde på alle mulige tiltag, der kan skræmme flygtninge væk fra os og gøre, så vi skal yde beskyttelse til så få som mulige,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Reaktionen kommer i kølvandet på, at integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag fortalte, at Sverige har sagt nej til at indgå en særaftale om at tage imod de flygtninge og migranter, der strømmer ind i Danmark lige nu.

Hos Enhedslisten mener man ikke, at man kan fortænke svenskerne i at sige til Danmark, at vi godt selv kan beskytte de flygtninge, som vi er forpligtet til.

»Det er helt fair, når svenskerne siger, at de har taget markant flere flygtninge end Danmark. Selvfølgelig skal Danmark overholde reglerne,« siger hun og forsætter:

»Det må være ret underligt for svenskerne at få en henvendelse fra Danmark, hvor man spørger om de ikke også vil tage de flygtninge, som vi sådan set har pligt til at beskytte.«

Hun understreger, at hun har sympati med de mennesker, der er på flugt fra Syrien og »som har et brændende ønske om at komme til Sverige,« men at det er forståeligt, at man fra svensk side peger på, at Danmark bør behandle de sager, og beskytte de mennesker, man har pligt til.

»En del af forklaringen på, at der er mange syriske flygtninge i Danmark, der gerne vil videre blandt andet til Sverige, er, at de har familie eller nære venner, de gerne vil hen til,« siger Enhedslistens ordfører, der peger på, at hvis der er børn blandt de flygtninge, som er kommet til Danmark, der har forældre i Sverige, vil vi kunne lave familiesammenføringer, når deres sager er behandlede.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at regeringen havde en forhåbning om, at Sverige ville indgå en aftale om, at de mennesker, der har en berettiget forventning om at blive familiesammenført til Sverige på et senere tidspunkt, kunne få deres sag ekspederet så hurtigt, at de mennesker kunne rejse til Sverige med det samme, men at man respekterer beslutningen.

Det har ikke været muligt for Berlingske Nyhedsbureau at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg.

Powered by Labrador CMS