Kan du overhovedet slippe for tømmermænd?

Der findes ikke nogen mirakelkur, men alligevel nogle effektive råd og midler til at undgå tømmermænd, lyder det fra to forskere.

Udgivet Opdateret

Får jeg flere tømmermænd, hvis jeg blander vin og øl? Og undgår jeg tømmermænd, hvis jeg drikker et stort glas vand, inden jeg går i seng? Det er bare nogle myter om tømmermænd, som mange af os kender.

Men hvad er overhovedet op og ned, når det kommer til de mange myter om tømmermænd og alkohol?

Det er lige meget, hvad du drikker

Det kan Jens Meldgaard Bruun, der er overlæge og professor ved Regionshospitalet Randers, gøre os klogere på.

For selv om at tømmermænd er meget forskellige fra person til person, er det stadig det samme, der sker i kroppen, når du drikker.

Via alkohol får du ætanol ind i kroppen, som hæmmer udskillelsen af et hormon fra hypofysen. Det resulterer i en øget urinudskillelse, som dermed fører til dehydrering – kort sagt tømmermænd.

Og den eneste måde, du kan undgå det på, er, at du ikke drikker særlig meget, fortæller Jens Meldgaard Bruun.

– Overordnet set er det mængden, det handler om. Det er det helt centrale punkt. Så kan det være lige meget, om du drikker snaps eller øl hele aftenen. Det er genstandene, det handler om, siger han.

Dermed slår Jens Meldgaard Bruun også en af flere hårdnakkede myter om tømmermænd ned – nemlig at det giver flere tømmermænd, hvis du blander mange forskellige typer alkohol.

Farven på alkoholen er vigtig

En af de mange myter om tømmermænd er også, at du får det dårligere dagen efter, hvis du drikker vin efter øl. Men den holder heller ikke.

– Det er en myte, at du får flere tømmermænd af at drikke øl og vin i en bestemt rækkefølge. Det er den totale mængde af alkohol, det handler om, siger Jens Meldgaard Bruun.

Til gengæld har forskningen tidligere vist, at indtagelsen af mørke typer alkohol godt kan give flere tømmermænd, end hvis du kun drikker lys alkohol.

Det fortæller Karl Anker Jørgensen, der er professor ved Institut for Kemi på Aarhus Universitet.

Så indtager du kun rødvin, mørk rom, whisky og cognac en hel aften i stedet for eksempelvis vodka, øl eller hvidvin, så venter tømmermændene med større sandsynlighed dagen efter.

Sodavanden der hjælper imod tømmermænd

Selv om der ikke findes nogen mirakelkur mod tømmermænd, så har et kinesisk studie ifølge Karl Anker Jørgensen alligevel givet håb.

Det viser, at hvis du drikker sodavand som Sprite og 7 UP hele aftenen, er risikoen for tømmermænd mindre.

Årsagen er, at netop de typer sodavand øger aktiviteten af enzymgruppen ALDH. Netop den enzymgruppe er hurtigere til at fjerne de affaldsstoffer, som vi får ind i kroppen via alkohol.

– Så prøv at drikke mojitos lavet på Sprite hele aftenen, og se, om dine tømmermænd dagen efter er så slemme, som de plejer at være, siger Karl Anker Jørgensen.

Drik vand

Et andet godt råd, som mange nok allerede følger, er at drikke et stort glas vand, inden man går i seng, fortæller Jens Meldgaard Bruun.

– For at hjælpe kroppen kan du drikke en masse vand i løbet af aftenen, eller inden du går i seng. Du kan eventuelt tage en hovedpinepille, inden du går i seng, så du sover længere, end nu normalt ville have gjort, siger han.

Hvornår må du køre igen, efter at du har drukket alkohol?

Eksempel 1:

Katrine på 65 kilo skal til julefrokost. Hun ankommer klokken 18.15 og går hjem klokken 02.00.

Velkomstdrink: En genstand.

Forret: To genstande.

Hovedret: To genstande.

Dessert: En halv genstand.

Efter middagen og frem til natmad: Tre genstande.

I alt drikker Katrine ni genstande og forbrænder en genstand på en time og 45 minutter.

Derudover går der 45 minutter, før alkoholforbrændingen går i gang.

Det betyder, at Katrine først vil kunne køre sin søn til fodboldstævne med en promille på 0 klokken 10.45 næste dag.

Eksempel 2:

Jens på 80 kilo skal til fødselsdag. Han ankommer klokken 19 og går klokken 03.00. Jens drikker 14 genstande i løbet af aftenen og forbrænder én genstand på en time og et kvarter.

Derudover går der 45 minutter, før alkoholforbrændingen går i gang.

Jens vil først kunne køre ædru til bageren omkring klokken 11.30 næste dag.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau/FOKUS

Søvn er nemlig en af de bedste løsninger på tømmermænd. Derudover gør du optaget af alkohol i kroppen mindre, hvis du spiser mad samtidig med, at du drikker, fortæller Jens Meldgaard Bruun.

Klik igennem galleriet ovenover for at få råd til at undgå tømmermænd.

Kilder: Jens Meldgaard Bruun, Karl Anker Jørgensen.

Powered by Labrador CMS