Kan ikke få erstatning  efter ulykke

Firmaet bag forlystelsen Cobra gik konkurs i 2011. Nu har Tivoli Friheden intet sted at rette et krav hen

Udgivet Opdateret

Tivoli Friheden, som siden torsdag har været lukket efter en dødsulykke i forlystelsen Cobra, vil ikke kunne rejse en erstatningssag mod producenten af Cobra.

Det siger forlystelsesparkens direktør, Henrik Ragborg Olesen.

- Producenten eksisterer ikke længere. Uden at vide meget om det kører de måske videre i et andet navn, men det firma, vi lavede en kontrakt med i sin tid, eksisterer ikke. Så vi har ingen mulighed længere, forklarer han.

Ulykke første år

Det er den italienske forlystelsesvirksomhed Sartori Rides, der har lavet Cobra.

Da rutsjebanen blev lanceret i Tivoli Friheden i 2008, hed virksomheden Sac Sartori.

Samme år skete en ulykke i rutsjebanen, da en vogn faldt af, og fire personer kom til skade.

Efterfølgende forsøgte Tivoli Friheden at rejse et erstatningskrav på op mod 15 millioner kroner mod producenten. Men forlystelsesparken måtte opgive det, da Sac Sartori lod sig gå konkurs i 2011. Det skriver Århus Stiftstidende.

Problematisk samarbejde

Virksomheden genopstod senere under det nuværende navn, Sartori Rides.

Samarbejdet med virksomheden har dog langtfra været uproblematisk.

Eksempelvis måtte de aksler i vogntoget, der var problemer med, produceres af det danske jernstøberi Sabro A/S, fordi Sac Sartori ikke kunne producere nogle, der levede op til de strenge godkendelseskrav.

På spørgsmålet om, hvorvidt Tivoli Friheden denne gang har set på mulighederne for at åbne en sag mod producenten, svarer Henrik Ragborg Olesen:

- Vi gjorde det dengang i 2008, og i den forbindelse gik selskabet, som vi har købt Cobra af, konkurs. Det betyder, at vi ikke har noget sted at rette et eventuelt krav hen.

Gik konkurs

Ifølge Århus Stiftstidende havde det tidligere Sac Sartori eksisteret siden 1962, inden det gik konkurs i 2011. På Sartori Rides hjemmeside står der dog, at Sartori Rides også har eksisteret siden 1962.

Det er hverken lykkedes avisen eller Ritzau at få kontakt til virksomheden.

Tivoli Friheden har efter de to ulykker besluttet at skrotte Cobra helt.

Skal undersøges

I øjeblikket har parken overdraget vogntoget til Teknologisk Institut, som står for de tekniske undersøgelser.

Resultatet af undersøgelsen og årsagen til ulykken i sidste uge kendes ikke endnu.

Hvad der efterfølgende skal ske med den milliondyre og tonstunge konstruktion ved direktør Henrik Ragborg Olesen endnu ikke.

Torsdag i sidste uge mistede en 14-årig pige livet i en ulykke i forlystelsen Cobra i Tivoli Friheden. I 2008 skete der også en ulykke med forlystelsen, hvor fire kom til skade. Dengang forsøgte Tivoli Friheden at rejse krav om erstatning fra producenten, men det lykkedes ikke. (Arkivfoto).
Torsdag i sidste uge mistede en 14-årig pige livet i en ulykke i forlystelsen Cobra i Tivoli Friheden. I 2008 skete der også en ulykke med forlystelsen, hvor fire kom til skade. Dengang forsøgte Tivoli Friheden at rejse krav om erstatning fra producenten, men det lykkedes ikke. (Arkivfoto).

ULYKKER I FORLYSTELSESPARKERNE

Gennem de seneste to årtier har forlystelsesparker i hele landet haft flere ulykker. Her er et udpluk.

En teenagepige har torsdag eftermiddag mistet livet efter en ulykke i forlystelsen Cobraen i Tivoli Friheden i Aarhus.

Det sker af og til, at personer kommer til skade i danske tivolier og oplevelsesparker.

Her er et udpluk over nogle af hændelserne:

2022:

* En 14-årige pige mister livet og en 13-årig dreng pådrager sig skader på den ene hånd efter en ulykke i forlystelsen Cobraen i Tivoli Friheden. Ulykken sker angiveligt, da den bageste vogn knækker af.

2018:

* En treårig pige brækker benet to steder, da hun kommer i klemme i karrusellen Racing Team i Fårup Sommerland.

* To kørende vogntog i den gamle trærutsjebane på Bakken støder sammen. I alt er 27 personer involveret i uheldet. Ingen kommer alvorligt til skade.

2015:

* En femårig hollandsk dreng falder ud af Tivolis forlystelse Nautilus, da han spænder sikkerhedsselen op og rejser sig, mens den kører. Han falder omkring fire meter ned og lander oven på en 39-årig kvinde, der på den måde tager faldet for ham. Begge slipper fra ulykken med småskrammer.

2012:

* En fireårig dreng kommer til skade i Experimentarium i Hellerup ved København. Han bliver slynget rundt af vandforlystelsen Bølgen og falder efterfølgende tre meter ned på et betongulv. Han bliver lagt i kunstig koma for at stabilisere ham og kommer sig ifølge politiet.

2008:

* En otteårig dreng bliver slynget ud af forlystelsen Tekopperne i Fårup Sommerland. Han pådrager sig blødninger i hjernen og kraniebrud.

* Fire unge bliver kvæstet i forlystelsen Cobraen i Tivoli Friheden i Aarhus, da en af vognene pludselig falder ned.

2006:

* En 11-årig dreng hopper over hegnet til Hundeprutten i BonBon-Land, mens den kører og bliver ramt i hovedet af en af vognene. Han mister livet i ulykken.

2002:

* En 28-årig mand omkommer efter et fald på godt 20 meter fra forlystelsen Booster i et tivoli på Vorbasse Marked. Fordi manden var overvægtig kunne sikkerhedsbøjlen til hans vogn ikke lukkes ordentligt.

Kilder: Ritzau, Ekstra Bladet, TV 2 Nord.

Kilde: Ritzau, Ekstra Bladet, TV 2 Nord.
Powered by Labrador CMS