Kendt kommentator: Sag om kvotekonger viser syg forvaltningskultur

Sagen om kvotekonger har kostet miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fiskeriområdet.

Udgivet Opdateret

Rigsrevisionens beretning om fiskekvoter og kvotekonger er en af de værste, politisk kommentator Hans Engell nogensinde har set. Og som tidligere statsrevisor i otte år har han set en del beretninger.

– Der er tale om dybt alvorlige forhold. Det handler ikke alene om ministre, der har sovet i timen og måske ikke levet op til deres ministeransvar.

– Vi taler om en afdækning af administrative forhold, som vi normalt kun hører om fra Grækenland og Italien. Ikke fra den danske forvaltningskultur, siger Hans Engell.

Kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet

Tirsdag kom det frem, at et ukendt antal såkaldte kvotekonger politianmeldes af Miljø- og Fødevareministeriet.

Det viser beretningen fra Rigsrevisionen, som flere medier er kommet i besiddelse af.

Galleri: Samtlige af disse ministre har haft ansvaret, mens skandalen har kørt. Husker du dem alle?

Kvotekongerne sidder på en stor del af fiskekvoterne. Det er uvist, hvem eller hvor mange fiskere eller fiskeriselskaber, som er blevet politianmeldt af Miljø- og Fødevareministeriet.

Sagen har allerede kostet den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ansvaret for fiskeriområdet. Desuden er to ledende embedsmænd med ansvar for kvotefiskeri blevet fjernet fra deres stillinger.

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.

“Ministeren har normalt ansvaret”

Statsrevisorerne udtaler sig om sagen efter et møde onsdag eftermiddag. Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil først udtale sig derefter.

Især DF har været meget kritisk over for Esben Lunde Larsen, som inden beretningens offentliggørelse er blevet flyttet væk fra fiskeriområdet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

– Det er altid ministeren, der normalt har ansvaret og er hovedskurken i sådan en sag. Men her afdækkes der nogle forhold om embedsværket, der er meget belastende. Sammenspillet med fiskeriområdet har været uacceptabelt, siger Hans Engell og fortsætter:

– Pilen peger på et embedsværk, der slet ikke har levet op til sin opgave. Det er skandaløst.

Rigsrevisionen beskriver en række forhold, der “ikke bare dokumenterer ministeriets utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder.”

Blandt de mulige ulovligheder er dokumentfalsk. Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvilke ministre har haft ansvar for fiskeri siden 2001.

Powered by Labrador CMS