Klar med gratis vaccine

Antallet af smittede stiger igen

Udgivet Opdateret

Fra 1. august kan gravide igen modtage en gratis vaccination mod kighoste.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Tilbuddet udløber ved udgangen af året, men der arbejdes fra politisk side i øjeblikket på at gøre det permanent.

Et midlertidigt tilbud om gratis kighostevaccination til gravide blev indført i 2019 grundet en epidemi med kighoste i Danmark.

Tilbuddet udløb efter flere forlængelser 31. marts 2023.

Stiger igen

Men nu er antallet af tilfælde begyndt at stige på ny.

Derfor genindføres tilbuddet midlertidigt - i hvert fald i første omgang.

Kighoste er en smitsom infektion, som ifølge styrelsen kan være alvorlig hos spædbørn. Særligt i de første levemåneder.

Fast tilbud

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor også, at vaccinationen skal være et fast tilbud til alle gravide i andet og tredje trimester, fordi det kan være med til at forebygge tilfælde af kighoste hos spædbørn under tre måneder.

- Det er et tidspunkt, hvor barnet ikke er gammelt nok til selv at blive vaccineret mod kighoste, og hvor smitte med kighoste kan være alvorlig og potentielt livstruende, siger Kirstine Moll Harboe, overlæge hos styrelsen, i meddelelsen.

Tidligere har regeringen meddelt, at den arbejder på at gøre tilbuddet til gravide gøres permanent.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS