Kræftens Bekæmpelse ændrer ikke holdning: Sundhed forebygger kræft

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Når man bliver ramt af kræft, er det i de fleste tilfælde sort uheld, konkluderer en ny forsknings-rapport fra USA.

To ud af tre kræfttilfælde skyldes tilfældige DNA-mutationer og har således ikke noget at gøre med hverken arv eller usund livsstil, påpeger de amerikanske forskere. Men det er ikke ny viden for Kræftens Bekæmpelse, understreger overlæge Iben Holten.

»Grundlæggende er det ikke nyt, for vi ved i forvejen, at omkring 40 procent af alle kræfttilfælde kan forebygges, ligesom knap halvdelen af alle dødsfald kan forebygges. Samtidig kender vi eksempler på mennesker, som har levet meget fornuftigt, og som får cancer alligevel. Sådan er det bare. Der er ingen garantier,« siger hun.

Men selv om man ikke kan gardere sig mod cancer, er der ingen grund til ligefrem at øge sin risiko, påpeger overlægen fra Kræftens Bekæmpelse:

»Nok kan to tredjedele af tilfældene umiddelbart ikke forebygges, men der er stadig en tredjedel, der kan, og det er meget væsentligt. Så det her er altså ikke en åbning til at spise pomfritter og ryge videre,« siger Iben Holten.

Forskerne fra Johns Hopkins Unioversity i Baltimore har ifølge Reuters undersøgt 31 kræfttyper og fundet, at 22 af dem, herunder leukæmi og kræft i bugspytkirtel, knogler, testikler, livmoder og hjerne, hovedsageligt skyldes tilfældige genmutationer.

I de andre kræfttyper – blandt andet hudkræft og rygningsrelateret lungekræft – er arvelige og miljømæssige faktorer mere afgørende.

Alt i alt vurderer forskerne, at 65 procent af alle kræfttilfælde skyldes tilfældige genetiske mutationer, der får kræftcellerne til at vokse.

Forskningsrapporten får dog ikke Kræftens Bekæmpelse til at ændre på sine anbefalinger, der blandt andet går på at blive røgfri, drikke mindre alkohol, undgå overvægt, spise sundt og dyrke motion.

»Tallene er videnskabelig interessante, men de ændrer ikke ved, at man ved forebyggelse kan undgå en masse kræfttilfælde. Desuden skal man også huske, at de livsstilsråd, vi kommer med, rækker langt ind i andre sygdomme også. Mange af rådene er jo også med til at forebygge sygdomme som diabetes og hjertesygdomme. Så nej, vi vil ikke ændre vores anbefalinger,« siger Iben Holten.

I Danmark er der omkring 35.000 nye tilfælde af cancer hvert år. De koster årligt cirka 15.000 mennesker livet.

Powered by Labrador CMS