Kritik: Giver medicinen overhovedet mening?

Der er grund til at se på, om beboere på plejehjem får medicin, der måske ikke giver mening, siger forsker.

Udgivet Opdateret

Når ældre borgere flytter på plejehjem sker der en stigning i deres medicinforbrug, viser et studie fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

Og ifølge en af forskerne bag, Carina Lundby Olesen, der er ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, giver det grund til eftertanke, skriver netmediet Videnskab.dk.

– Det er i sig selv ikke overraskende, fordi man jo typisk er syg, når man rykker på plejehjem. Og man skal selvfølgelig behandles, når man er syg, siger hun til Ritzau.

– Men det, som vi også kan se, er, at der er en rigtig stor gruppe af de her borgere, der fastholder behandling med lægemidler – også lægemidler, som vi ved er af tvivlsom gavn for borgere, som er i den sidste del af livet.

Studiet bygger på 5200 plejehjemsbeboere og deres medicinhistorie.

Hvis man ser på alle i gruppen, fra den med det mindste til den med det højeste medicinforbrug, kan man se, at den person, der ligger lige midt i gruppen – med lige mange over som under sig – får seks lægemidler før indflytning på plejehjem og otte efter indflytning på plejehjem.

Kan være flere piller om dagen

Her skal man huske, at et lægemiddel godt kan betyde flere piller om dagen.

Ifølge Carina Lundby Olesen viser studiet også, at i den mængde af lægemidler gemmer sig behandlinger, som måske kan overvejes.

– Det klassiske eksempel er de kolesterolsænkende lægemidler statiner, der har en tid-til-effekt på fem til ti år, siger hun.

– I gennemsnit lever danskere i to år, efter at de rykker ind på et plejehjem. Derfor kan det ikke give så meget mening at behandle med de her lægemidler. Også i forhold til pillebyrden, der kan være rigtig stor.

– Ud over det er der også alle de bivirkning, som kan følge af et stort medicinforbrug.

Når ældre flytter på plejehjem stiger deres daglige forbrug af lægemidler, viser et studie. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Når ældre flytter på plejehjem stiger deres daglige forbrug af lægemidler, viser et studie. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Omkring halvdelen af de 94 plejehjem, der er med i studiet, har fået tilknyttet en fast læge, hvilket gerne skal være med til at sænke medicinforbruget.

Men ordningerne var så nye, at der ikke kan ses nogen ændring i de data, der er indsamlet, fortæller Carina Lundby Olesen.

I galleriet ovenfor kan du få gode tips til, hvordan du bør opbevare medicin.

Kreativ kommunikation under krisen

– Meld dig som telefonven.

– Hav telefonisk og digital kontakt med dem, som kan.

– Hellere ti minutters snak hver anden dag end en time én gang om ugen. For mange, som sidder isoleret, vil have større behov for løbende at kunne vende tanker og bekymringer.

– Undersøg, om den ældre kan tilmelde sig Facebook-grupper eller selv oprette en og komme i kontakt med andre.

– Mange af Ældre Sagens lokalafdelinger tilbyder stadig gratis telefonisk hjælp til computer, tablet, telefon og internetforbindelse.

– Send et brev, eller fortæl om nogle minder, I har sammen. Det er med til at bevare mindet for de ældre, om at de har en familie.

Kilder: Ældre Sagen, Alzheimerforeningen.

Powered by Labrador CMS