Må min baby sove udenfor i kulden? Svaret afhænger af lidt af hvert

Når det er koldt, så er der en række ting, du skal være opmærksom på, hvis dit barn sover udenfor.

Udgivet Opdateret

Din baby må gerne sove udenfor, og langt de fleste dage er det faktisk sundt for et barn med frisk luft og duft af græs, når det er blevet tid til en velfortjent og genopladende lur. Men det er altså bare ikke altid, svaret på spørgsmålet “må min baby sove udenfor?” er et ja.

Sundhedsstyrelsen har en lang række vigtige råd til, hvordan du som forælder bedst forholder dig til og tager stilling til, hvor vidt det er en god idé at lade din baby sove udenfor i eksempelvis en barnevogn.

I galleriet over artiklen her har vi samlet alle de råd, mens vi her vil beskæftige os med især et enkelt punkt. For Sundhedsstyrelsens generelle anbefaling lyder, at man ikke lægger sit barn til at sove udenfor, hvis det er 10 minusgrader eller koldere.

Husk kuldeindekset

Der, hvor situationen kan snyde, er, når det er koldt, men samtidig blæser. For eksempel kan dit termometer godt vise dig, at det er seks frostgrader udendøre, og så skal alt jo være i den skønneste orden, men det er det ikke nødvendigvis, fortæller Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske og ejer af webportalen netsundhedsplejerske, til Newsbreak.dk.

– Man er nødt til at tage hensyn til chillfaktor, for selvom termometret i min bil lige nu for eksempel viser minus seks grader, så føles det jo som minus 15 udenfor, siger hun.

Chillfaktoren er et kuldeindeks, der bruges verden over, med det formål at angive, hvor koldt det føles at opholde sig udendøre. Indekset regnes sammen ved at tage højde for vindstyrke og den reelle kulde.

Sæt dig på havestolen

Sundhedsplejersken peger desuden på, at det absolut letteste er at bruge sin egen fornuft og følelse, hvis man er i tvivl om, hvor vidt ens baby må sove udenfor. For eksempel har det også stor betydning, hvor man stiller barnevognen henne – men også materialet betyder noget i vurderingssagen “må min baby sove udenfor?”

– Er det en stålvogn, så bliver den koldere, end hvis det var en stofvogn. Det er også vigtigt at se på isoleringen af vognen, siger sundhedsplejersken.

En idé er også at bruge sig selv som målestok. Vi er jo alle mennesker.

– Jeg plejer faktisk nogle gange at sige til forældre “prøv at sætte dig på en havestol i kulden”. Så kan man tage stilling til “hvor meget blæser det?” og “hvad har jeg brug for for at kunne holde varmen”. Det er da et godt pejlemærke, siger Helen Lyng Hansen.

Powered by Labrador CMS