Mink-sag: Det var kaotisk

Materialet til afgørende møde om mink i november sidste år var præget af hektisk tilløb

Optakten til det møde, der resulterede i at 17 millioner danske mink blev aflivet, bliver nu beskrevet som kaotisk
Udgivet Opdateret

Optakten til et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november var præget af en hektisk og kaotisk optakt for de embedsmænd, der skulle forberede materialet til mødet.

Eller som den dengang fungerende afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen torsdag formulerede det for Minkkommissionen:

- Det var helt vanvittigt.

Afleveret sent

Et tema gennem flere af afhøringerne i Minkkommissionen har været det skriftlige materiale, der ligger til mødet i koordinationsudvalget 3. november.

Eksempelvis har det tidligere været fremme, at materialet i en sms-besked mellem to embedsmænd i Finansministeriet blev beskrevet som "absurd dårligt beslutningsgrundlag" og to af de afgørende bilag som "makværk."

De pågældende bilag blev desuden afleveret få minutter før mødets start.

Mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november er centralt i Minkkommissionens arbejde.

Så ikke bilag

Dels er det her, at regeringstoppen bliver enig om, at alle mink skal aflives. Dels er der intet referat fra mødet. Derfor har flere af Minkkommissionens afhøringer berørt netop det møde.

Departementschef i Erhvervsministeriet, Michael Dithmer, forklarede torsdag, at han og erhvervsminister Simon Kollerup (S) slet ikke havde tid til at nå at se de sidste bilag, inden de satte sig ind til mødet, der endte med, at alle mink i Danmark skulle aflives.

- Skal vi ikke sige, at materialet kom så sent, at det blev der ikke lejlighed til, sagde han.

I de bilag kunne man ellers læse, at det ikke stod klart, hvor der skulle findes hjemmel til at aflive alle mink.

Minksagen i datoer

Den 3. november 2020 sendte SSI en ny risikovurdering med bilag til Sundhedsministeriet.

Den 4. november 2020 delte SSI oplysninger om ”cluster 5” virusvarianten i det europæiske varslingsnetværk EWRS (Early Warning Response System) og i det globale varslingsnetværk under WHO: IHR (International Health Regulations).

Den 5. november 2020 delte SSI hele gensekvensen af cluster 5 virus på den internationale offentlige database GISAID , sekvensen blev samme dag også delt i varslingsnetværkene EWRS og IHR. Sekvensen blev lagt på SSIs hjemmeside lørdag den 7. november 2020 (se under covid-19-sekvenser på SSI’s hjemmeside ).

Den 6 . november 2020 havde SSI et møde med eksperter fra både ECDC og WHO, hvor oplysninger om den epidemiologiske udvikling af smitte blandt mink og mennesker, oplysninger om minkvarianter og de genetiske ændringer og undersøgelser og detaljerede data omkring antistofsensitivitetsforsøgene af cluster 5 blev delt. Herefter udgav WHO en risikovurdering.

Den 6. november 2020 blev der også afholdt et pressemøde for den udenlandske presse med deltagelse af SSI i regi af udenrigsministeriet og med deltagelse af udenrigsministeren samt Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Efterfølgende blev der afholdt et møde om udviklingen med udenlandske ambassadører i regi af Udenrigsministeriet, men deltagelse af fødevare og sundhedsmyndighederne.

Lørdag den 7. november 2020 havde SSI, Sundhedsstyrelsen (SST), Fødevarestyrelsen (FVST) og Københavns Universitet (KU), der indgår i DK-VET et møde med de engelske veterinære myndigheder og sundhedsmyndigheder, hvor de førnævnte data og resultater også blev delt.

Kilde: Statens Serum Institut
Powered by Labrador CMS