Nej: Du er ikke dummere end din storebror

Det er en myte, at din plads i søskendeflokken har betydning for din intelligens og personlighed. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er en myte, at ens plads i søskendeflokken har betydning for intelligens

Forskere afliver nu myten om, at din plads i søskendeflokken har betydning for din perosnlighed.

Storebrødre er generelt lige så kreative, lillesøstre er lige så ansvarlige og mellemstebørnene lige så lidt diplomatiske som deres søskende, siger tyske forskere ifølge Berlingske.

Forskerne har analyseret data fra mere end 20.000 voksne mennesker i Tyskland, Storbritannien og USA. Analyserne afliver en række af de mest populære myter om betydningen af fødsels-rækkefølgen.

Selvom myterne forstærker selvopfattelsen af de typiske træk, så kan der ikke findes et videnskabeligt belæg for dem, siger professorerne Stefan Schmukle og Julia Rohrer fra Leipzig Universitetet og professor Boris Egloff fra Johannes Gutenberg Universitetet.

Ingen sammenhæng mellem placering i søskendeflokken og personlighedstræk

Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem placering i søskendeflokken og helt centrale personlighedstræk som udadvendthed, følelsmæssig stabilitet, imødekommenhed, ansvarlighed og opfindsomhed. De fandt dog en lille overrepræsentation af store søskende, som selv mente, at de havde et større ordforråd og var bedre til at forstå abstrakte sammenhænge.

Gennemsnitligt sker der et lille fald i intelligens fra den ældstefødte og trinvis for hvert barn ned til den senest fødte i en søskendeflok. Det er konstateret i mange undersøgelser, og de tyske forskere bekræfter tendensen.

Men de understreger, at forskellen ikke har betydning i den enkelte familie.

– Effekten på intelligensen ses meget tydeligt i store befolkninger, men den er stort set meningsløs på det individuelle niveau. Og selvom den gennemsnitlige intelligens-score falder, så vil der i fire ud af ti familier være tale om, at den senerefødte faktisk er klogere end sine ældre søskende, forklarer professor Schnukle.

– Den egentlig nyhed i vores studie er, at vi ikke finder nogen substantiel betydning af fødselsrækkefølgen på nogen af de personlighedstræk, vi har undersøgt. Ikke alene modsiger det fremherskende psykologiske teorier. Det går imod mange menneskers intutive oplevelse.

Powered by Labrador CMS