Nokia gør klar til igen at lave mobiltelefoner

Nokia er klar til igen at lave mobil-telefoner. Arkivfoto: Antti Aimo-Koivisto
Udgivet Opdateret

Den finske mobilgigant Nokia er klar til at starte på en frisk og igen fra 2016 kaste sig ud i at producere egne mobiltelefoner og dermed vende tilbage for fuld og endnu mere slagkraftig styrke.

Til næste år udløber den klausul, som Nokia har med den amerikanske softwaregigant Microsoft, der i 2014 overtog hele Nokias mobilproduktion med Lumia-telefonerne i spidsen. Og da håber Nokia igen at kunne tilbyde smartphonetelefoner som en del af Nokia Technologies, som lige nu sælger mulighed for, at andre teknologiproducenter kan købe ret til at bruge flere end 10.000 Nokia-ejede patenter. Nokia-telefonerne vil skulle produceres af andre mobilproducenter men under Nokia-navnet, siger flere kilder til det normalt velinformerede teknologinetsted Re/code.

Diskrete ansættelser

Nokia Technologies er den mindste af de tre tilbageværende divisioner i det finske selskab, som er verdens tredjestørste leverandør af mobilnet og netværksudstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei. Og Nokia Technologies har ifølge flere medier i en rum tid diskret været i gang med at ansætte folk. De første produkter er allerede under udvikling, forlyder det.

Da Nokia solgte hele sin mobilproduktion – og sin chef, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop – til Microsoft for 40,5 milliarder kroner, var en del af aftalen, at Nokia ikke indtil slutningen af 2015 måtte sælge »smarte enheder«m og Nokia kunne ikke lade andre producenter bruge Nokia-navnet før 3. kvartal i 2016. Microsoft kunne indtil da bruge Nokia-navnet, men det blev allerede fjernet fra smartphonetelefonerne sidste år. I dag er det »Microsoft Lumia«.

Microsoft kan dog stadig producere og sælge almindelige mobiltelefoner under Nokias navn i endnu otte år, men her er der ingen eneret.

Fremgang siden frasalg

Da mobildelen blev solgt fra, blev Nokia Networks administrerende direktør siden oktober 2009, Rajeev Suri, topposten i Nokia. Han har igen sikret Nokia overskud, og koncernen er gået stort frem de seneste kvartaler. For 14 dage siden bød Nokia 15,6 milliarder euro eller 116 milliarder kroner for sin fransk-amerikanske rival, Alcatel-Lucent. En overtagelse kan ske i første halvdel af 2016 og vil gøre Nokia til verdens næststørste leverandør af mobiludstyr foran Huawei.

Nokia Networks leverer i dag størstedelen af Nokias indtægter. Omsætningen var i 4. kvartal 2014 på 3,36 milliarder euro, hvor Nokia Technologies solgte for 149 millioner euro, mens Nokias digitale korttjeneste Here (det tidligere Nokia Maps) solgte for 292 millioner euro.

Nokia Technologies lancerede i januar N1, en otte tommer stor sag med en Nokia-tilpasset udgave af Googles mobilstyresystem Android, i Kina. Efter blot fire minutter var de 20.000 producerede eksemplarer revet væk. To ekstra produktioner forsvandt lige så hastigt.

Som både Microsoft og Nokia ved, vil det kræve en betydelig pengekasse til markedsføring at komme ind i kampen på mobilmarkedet igen. Microsoft slås stadig med et beskedent mobilsalg; i januar-marts i år blev der solgt beskedne 8,6 millioner telefoner, hvilket er nogen lunde samme niveau, som da Nokia selv stod for produktionen. I dag er 83 procent af alle smartphonetelefoner i verden udstyret med Android direkte fra fabrikken, mens Apples iOS ligger på omkring 13 procent og Windows på tre-fire procent.

Korttjenesten Here er sat til salg

Nokia Technologies skal også være i gang med at udvikle produkter til såkaldt »virtual reality« eller virtuel virkelighed, typisk interaktive briller, som på brilleskærmen kan kombinere virkeligheden med det, som man kan se på en computerskærm.

Ifølge den tyske avis Manager Magazin skal de tre bilproducenter BMW, Audi og Daimler være klar til at købe Nokias kort- og positionstjeneste Here. Også Facebook og det omstridte taxiselskab Uber nævnes som mulige købere. Nokia offentliggjorde i forbindelse med buddet på Alcatel-Lucent, at et salg af Here-divisionen bliver undersøgt. Nokia håber ifølge nyhedsbureauet Bloomberg at kunne få mere end tre milliarder euro for Here.

»Jeg vil gerne gøre det meget klart: Hvis vi skal sælge denne forretning, er det ikke, fordi vi er nødt til det,« sagde Nokia-topchef Rajeev Suri.

Here bygger på Nokias køb i 2008 til 8,1 milliarder dollars af det amerikanske kortfirma Navteq, Nokias hidtil største handel.

Powered by Labrador CMS