Nyt navn topper: Jensen er ikke længere det mest almindelige efternavn

Jensen er ikke længere det mest brugte efternavn i Danmark. Nu har Nielsen overtaget. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Danmarks mest almindelige efternavn er ikke længere Jensen. Førstepladsen indtages nu af Nielsen.

Ifølge Danmarks Statistik har efternavnet Nielsen stabilt halet ind på Jensen med cirka 600 personer årligt i gennemsnit de seneste mange år. Det skriver Søndagsavisen.

Ved årsskiftet 2015 var der 258.203 personer, der vendte sig om, hvis man råbte Jensen. Samtidig var der 258.195, der lystrede navnet Nielsen. Således var der blot syv personer mere med navnet Jensen.

»Det har jo løbende indsnævret sig med flere hundrede hvert år, så man må formode, at Nielsen overhalede Jensen i starten af året,« siger navneforsker på Københavns Universitet Peder Gammeltoft til Søndagsavisen.

Mange har skiftet

Han mener, at en betydelig del af de danskere, som hedder Jensen, har været bevidste om, at deres navn var det mest almindelige i landet.

»Vi lever i en meget individualistisk tid. Derfor er der mange, som skifter deres navn ud eller dropper et navn som Jensen til fordel for et mere originalt mellemnavn. På den måde står de lidt ud fra mængden,« siger han.

Peder Gammeltoft forklarer, at der også kan være negative sider ved at hedde noget originalt.

»Hvis du hedder Ventegodt, vil du nok ofte blive spurgt til, om du er i familie med lægen af samme navn (lægen Søren Ventegodt, som Ekstra Bladet døbte »Dr. Klam«, red.). Det kan nok også være træls at hedde Laudrup,« siger Peder Gammeltoft med henvisning til den berømte fodboldfamilie.

Nemme at udtale

Peder Gammeltoft forklarer, at danskere med sen-navne nyder godt af deres navne i udlandet.

De er nemme at udtale, og meget få hedder det samme.

BNB

Powered by Labrador CMS