Nyt våben mod røvere: Mærkes med spray

Dansk Supermarked indgår partnerskab med britiske Sainsbury’s.
Udgivet Opdateret

Flere danske butikskæder lancerer en såkaldt DNA-spray mod røvere

Flere danske butikskæder afprøver lige nu en oprustning i kampen mod røvere. Flere københavnske Irma-, Netto-, Brugsen, Dagli’Brugsen og 7-Eleven-butikker har nemlig indført såkaldte DNA-spraysystemer, skriver branchesitet Securityuser.com. Målet med systemet er først og fremmest at afskrække folk fra at forsøge at begå røveri mod disse butikker.

– Beslutningen om tage dette skridt er ikke baseret på en stor stigning i antallet af røverier, men udtryk for et ønske om at kunne være endnu mere effektiv i bestræbelserne på at beskytte medarbejdere og butikker mod de ofte traumatiserende røveri-oplevelser, siger sikringskonsulent Jess Pedersen fra Dansk Supermarked til Securityuser.com

Systemet, der bliver produceret af firmaet SelectaDNA, fungerer ved, at personalet under et røveri kan udløse systemet, der så vil spraye en særlig, usynlig væske på for eksempel folk, der går ud af butikkens døre. Væsken kan ikke bare lige vaskes af, og man vil kunne spore den i flere uger på selve personen og op til flere måneder på tøjet. Væsken har en særligt “DNA-sammensætning”, der er unik for den enkelte butik, så politiet kan forbinde mistænkte med specifikke gerningssteder. Væsken er synlig i UV-lys.

Uden for butikker med det nye system bliver der sat et skilt op med et genkendeligt logo og teksten ”Sikret mod røveri! Advarsel! DNA-spray”.

Hos Rigspolitiet samarbejder man med butikkerne om testen. Politiet skal dog have lidt tid til fuldt ud at kunne anvende den nye teknologi.

– Vi er ikke 100 procent klar endnu, men tæt på. Vi har dog tilstrækkeligt med udstyr til, at vi allerede i dag kan se, om en mistænkt skulle have DNA-spray på sig fra en bestemt butik. Men vi skal investere penge i både udstyr og oplæring af folk, så vi betragter den kommende tid som en test i Københavnsområdet, hvor vi løbende vi evaluere resultaterne, siger politiinspektør Jørn Kjer fra Rigspolitiet til Securityuser.com

DNA-sprayen har allerede været i brug i andre lande som for eksempel England, Sverige og Australien. Ialt har firmaet bag sprayen kunder i 30 lande verden over.

Powered by Labrador CMS