Obama giver los for cubanske cigarer og rom

Med et præsidentielt dekret tager præsident Obama nyt skridt til at normalisere forholdet mellem USA og Cuba.

Nu kan borgere i USA tage lige så mange Cohiba-cigarer med hjem fra rejser i Cuba, som de ønsker. Det skal bare være til eget brug. Foto: Alexandre Meneghini/Reuters
Foto: Alexandre Meneghini/Reuters

Udgivet Opdateret

Det bliver for fremtiden meget let for amerikanere at købe førsteklasses cigarer og rom fra Cuba.

Det meddelte præsident Barack Obama, fredag.

Med et præsidentielt dekret letter han på ny en række restriktioner over for østaten.

Obama lægger ikke skjul på, at han agter at gøre tilnærmelsen mellem USA og Cuba “uafvendelig”, inden han forlader Det Hvide Hus i januar.

– Det fører os endnu et stort skridt fremad i vores bestræbelser på at normalisere forholdet til Cuba, siger Obama.

Målet er at “gøre vores åbning til Cuba uafvendelig”, tilføjer han.

Ophæver række af sanktioner

Det er en række sanktioner over for handel, rejser og finanser, som Obama ophæver.

Den amerikanske præsident begyndte at normalisere forholdet til Cuba i 2014, efter at USA i langt over 50 år har straffet Cuba med økonomiske sanktioner for at have indført et kommunistisk og prosovjetisk styre kun få hundrede kilometer fra USA’s kyst.

Med Obamas præsidentielle dekret vil der blive åbnet for eksport af en række amerikanske varer, der bliver solgt på internettet. Det vil også blive muligt for cubanske medicinalfirmaer at handle i USA.

Og så var der de berømte cigarer og rommen. Indtil nu har de kunnet indføres til USA i meget begrænsede mængder. Men nu kan amerikanerne tage lige så meget med hjem, som de ønsker, hvis det er til eget forbrug.

Ganske vist er der stadig et forbud mod generelle turistrejser til Cuba. Men USA’s regering har allerede gjort det meget lettere for amerikanere på individuelt plan at besøge Cuba.

Med fredagens præsidentielle dekret omgår Obama Kongressen. Her har Det Republikanske Parti flertal. Partiet har fra starten været modstander af at ophæve embargoen over for Cuba, der blev påbegyndt i 1960.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS