Opdrag bøllerne fra Mellemøsten

Kommentar: Tidligere vicepolitiinspektør Bent Thuesen er træt af unge fra Mellemøsten, som provokerer, sviner betjente til og ikke vil indrette sig

Betjente i aktion i Vollsmose i Odense, hvor der er ballade med unge indvandrere.Arkivfoto: Erik Luntang/Scanpix
Arkivfoto: Erik Luntang/Scanpix

Udgivet Opdateret

Jeg er bekymret for, at opdragelse, dannelse og respekt for vores samfundsværdier ikke indgår i opdragelsen af børn i mellemøstlige familier.

I min tid i politiet har jeg mødt mange forskellige mennesker og folk fra mange forskellige kulturer og ikke mindst med forskellig indstilling til vores retssamfund.

Lad mig straks understrege, at heldigvis er der rigtig mange med anden etnisk baggrund, der forstår at indordne sig, og som respekterer og værdsætter de værdier, der er i vores demokratiske samfund.

Desværre har jeg også ofte oplevet en anden indstilling blandt mænd med mellemøstlig baggrund. De forstår ikke det ansvar, som den enkelte har, for at vi kan fastholde vores værdier i Danmark.

Det gør de med provokationer, manglende respekt og en helt uacceptabel adfærd, der skaber utryghed i vores samfund.

Trusler mod familien

Jeg har ofte set, at når politifolk i deres arbejde er i kontakt med unge med en mellemøstlig baggrund, så bliver de udsat for en provokerende adfærd. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de unge undlader at gøre, hvad politiet beder dem om.

Samtidig kommer der ofte både verbale og nonverbale former for trusler mod politiet. Eksempelvis kan det være en bemærkning om – ” jeg finder ud af, hvor dine børn går i skole” eller andre lignende bemærkninger, der er rettet personligt mod den enkelte politimand.

Politifolk er uddannet og opdraget til, at ukvemsord generelt er rettet mod uniformen – og altså ikke er er personligt angreb. Men når den unge Muhammed direkte sender trusler mod den enkelte politimands familie, ja så rammer det hårdt bag uniformsskjorten.

En del politifolk har i den forbindelse været udsat for et så stort og massivt pres, at de efterfølgende er blevet sygemeldt med stress. For mange har det af samme årsag også været nødvendigt at skifte funktion.

‘Er din datter glad for rideskolen’

Her er et konkret eksempel: En kriminel var til afhøring på kontoret hos en af mine efterforskere. Den mistænkte har en anden etnisk baggrund og har bestemt ikke en venlig indstilling til det danske retssamfund.

Samme efterforsker skulle senere igen tale med den mistænkte. Midt under denne afhøring, hvor den mistænkte blev lidt presset, kom han med en bemærkning: ”Er din datter glad for at gå på rideskolen”.

Denne korte sætning gav selvfølgelig bekymring hos efterforskeren, især når datteren bruger meget tid på netop en rideskole.

Det hele udsprang sig af, at efterforskeren havde et billede af sin datter på en hest hængende på sin opslagstavle på kontoret. Det havde den kriminelle registreret ved første afhøring og nævnte det efterfølgende. Det gjorde han udelukkende for at skabe utryghed hos efterforskeren.

Billedet blev selvfølgelig straks fjernet. Men oplevelsen af at en kriminel hentydede til efterforskerens privatliv og i særdeleshed i relation til datteren, var selvfølgelig stærkt grænseoverskridende.

Ballade på hospitalerne

Det er ikke kun politifolk, der tilsvines af personer med mellemøstlig baggrund.

For nylig måtte sundhedspersonalet på Hillerød Sygehus have politiet til at bevogte sygehuset, da pårørende til en person, der var skudt og dræbt, nærmest invaderede hospitalet. Det endte med, at politiet vurderede, at det var nødvendigt at anholde ti personer med relationer til den dræbte for at skabe arbejdsro for personalet. Desværre en problematik, som ses på mange af landets sygehuse.

Jeg er en sjælden gæst hos DSB, men fornylig var jeg en tidlig aften med toget fra Fredericia mod Esbjerg. Støjniveauet i togkupeen var rimelig højt blandt 6 – 8 forholdsvis unge mænd – tydeligvis med en anden etnisk baggrund. De talte højt, og deres humør var på ingen måder afdæmpet. Støjniveauet hos unge mennesker, der hygger sig, kan jeg sagtens forholde mig positivt til.

Men deres adfærd overfor togpersonalet var helt uacceptabel.

De overhørte fuldstændig togkonduktørens opfordring til at tage mundbind på.

‘Vi betaler ikke alligevel’

Ingen i flokken havde tydeligvis blot overvejet at købe billet. Konduktøren blev mødt med provokation og hånlig latter, da han udstedte bøder for manglende billetter. Den sidste bemærkning kom en af drengene med: – Vi betaler ikke alligevel.

De unge steg af toget i Kolding, og togpersonalet drog tydeligvis et lettelsens suk.

Vi skal stille krav til dem, der vil nyde vores værdier.

Vi skal ikke acceptere, at politifolk og andre, der løser vores samfundsmæssige opgaver, bliver svinet til med trusler og provokationer af en særlig gruppe personer, der ikke vil integreres.

Det skylder vi også de mange andre unge med anden etnisk baggrund. De der kæmper hårdt for at få en god uddannelse. De viser respekt og taknemlighed over, hvad det danske samfund kan tilbyde dem i forhold til de lande, hvorfra de reelt har deres ophav.

De skal være medborgere

De unge, der i dag ikke forstår vores kultur og værdier, er måske ikke til at redde. Men vi må sikre, at forældre fra mellemøstlige lande får lært pædagogiske værktøjer, så deres børn bliver medborgere og ikke modborgere i det danske samfund.

Det må ikke være et valg. Det skal være et krav.

Powered by Labrador CMS