Politiet: Ekstra Blads-sag er den største i landet

JP/Politikens Hus. Foto: Christian Lindgren/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Ekstra Bladet er klart den største fisk i vandet, når det gælder danske medier, der er under anklage for at have tjent millioner på at annoncere for udenlandske bettingselskaber i modstrid med dansk lovgivning.

På skuldrene af Ekstra Bladet står dog en lang række andre mediehuse rundt om i hele landet, som ifølge politiet på samme måde har kunnet hælde ulovlig indtjening i kassen fra annoncer fra de udenlandske spillefirmaer.

Ekstra Bladet står i første omgang for skud, fordi det både er landets største og ældste sag i den kategori, forklarer advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra Københavns Politi.

»Det er den største og ældste sag. Derfor er det meget naturligt, at det er den her sag, som vi prøver først, men der er også rejst en lang række andre sager også i andre politikredse end i København, som ligger og venter, siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Vil idømme medie bøde på 400 mio. kr.

Politiet vil have JP/Politikens Hus idømt en bøde på over 400 mio. kr. Politiet vurderer, at det er det beløb, som Ekstra Bladet har fået i kassen gennem årene ved at se stort på dansk lovgivning.

»Vi har fået tallet fra Skat, der har kigget på listepriser for annoncer. Der er tale om et rent bruttotal, hvor der ikke er taget hensyn til eventuelle rabatter,« siger Vibeke Thorkil-Jensen om størrelsen på politiets konfiskationskrav.

Fordi de påståede ulovligheder er foregået inden for landets grænser, skal sagen rejses i Danmark, men der er stor sandsynlighed for, at deb i sidste ende lander i hænderne på EU-domstolen i Luxembourg.

»Straffesagen skal rejses her i landet, fordi det her overtrædelsen, hvis det er en overtrædelse, har fundet sted. Spørgsmålet er jo så, om en dansk domstol er enig med forsvaret i, at der er tvivl om, hvorvidt den danske spillelov var i orden i forhold til EU-lovgivningen, siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Hvis sagen skulle ende med, at EU-domstolen vurderer, at den danske spillelovgivning var i strid med EU-lovgivningen, slipper Ekstra Bladet og alle de andre mediehuse af krogen.

Fra 2003 og frem til 1. januar 2012 var det forbudt at bringe annoncer for udenlandske spilleselskaber herhjemme, fordi Tips- og lottoloven værnede om Danske Spils monopol. Alligevel har en lang række danske medier med Ekstra Bladet, B.T. og Tipsbladet i spidsen bragt utallige annoncer for en række udenlandske bettingselskaber.

Hele den danske dagspresse blev med få undtagelser politianmeldt for næsten 10 år siden for at annoncere ulovligt. Medierne har hele vejen igennem argumenteret for, at den danske tipslov var i strid med EU’s regler.

Powered by Labrador CMS