Politiet sætter ind over for disse trafikanter

Fra mandag den 4. maj 2020 har politiet landet over særligt fokus på uopmærksomme trafikanter.

Landets 12 politikredse har fra mandag fokus på uopmærksomme trafikanter. Det gøres for at forebygge antallet af ulykker, lyder det fra Rigspolitiet. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Rådet for Sikker Trafik
Landets 12 politikredse har fra mandag fokus på uopmærksomme trafikanter. Det gøres for at forebygge antallet af ulykker, lyder det fra Rigspolitiet. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Rådet for Sikker Trafik
Udgivet Opdateret

Endnu en gang har politiet fokus på en særlig fare på de danske veje over en periode på en uge.

Fra den 4. maj 2020 til og med søndag den 10. maj er færdselsbetjente fra Danmarks 12 politikredse på plads til at føre kontrol af uopmærksomme trafikanter.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Vil forebygge ulykker

På baggrund af tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenters undersøgelse fra april og maj 2019, hvor 20.205 trafikanter blev observeret, viste det sig, at der var problemer med uopmærksomme trafikanter.

Undersøgelsen slog fast, at omkring 7,8 procent af de observerede trafikanter, der kørte i personbil eller varebil foretog sig distraherende handlinger under kørsel, så som at tale i håndholdt telefon, taste ind på gps eller lignende.

Ifølge Rigspolitiet er uopmærksomme trafikanter farlige.

– Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Christian Berthelsen.

Godt nok kunne undersøgelse påpege, at sammenlignet med en lignende undersøgelse i 2017, så er antallet af trafikanter, der taler i håndholdt mobil under kørsel, faldet fra 1,0 procent til 0,8 procent.

Fokus på lastbiler

Den samme undersøgelse viste, at der var en helt særlig form for uopmærksomme trafikanter. For 18,7 procent af førerne i tungvogne foretog distraherende handlinger under kørsel. En fordobling sammenlignet med person- og varebiler.

Her var det særligt et problem blandt lastbilchauffører. Uopmærksomhed fra føreren af tunge køretøjer som busser og lastbiler kan forvolde megen skade.

– Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra trafikken, siger politiassistent Christian Berthelsen.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Kontrollen af uopmærksomme trafikanter sker i forbindelse med Råde for Sikker Trafiks kampagne med opfordringen om, at man skal køre bil, når man kører bil.

Powered by Labrador CMS